Filip De Man, Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang, diende eind vorig jaar een resolutie in om uit het New York-protocol te stappen. Dat meldt Vlaams Belang in een mededeling. Maar de resolutie werd niet eens door de bevoegde commissie overwogen. “De wijze waarop een dergelijk initiatief in de prullenmand terechtkomt, tart alle verbeelding”, zegt De Man.
Het Protocol van New York is een aanvulling op het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951. Het oorspronkelijke verdrag was gericht op de afhandeling van vluchtelingen die waren ontstaan als gevolg van de Tweede Wereldoorlog. Toen er later een massale migratie op gang kwam, besloot men in het protocol van New York om de deuren open te zetten voor vluchtelingen uit derdewereldlanden, met alle negatieve gevolgen van dien. Normaal gezien had de oorzaak van hun vlucht vóór 1 januari 1951 moeten plaatsvinden. Die bepaling verviel evenwel.
De Europese Unie, een bureaucratisch cordon sanitaire
Vooraleer een initiatief naar de juiste commissie doorgezonden wordt, moet een Europees Parlementslid voldoende handtekeningen verzamelen. Ambtenaren beoordelen dan de tekst en zorgen voor een vertaling. Deze ambtenaren bepalen ook welke commissie de motie zal ontvangen.
“Intussen zijn we bureaucratiegewijs een half jaar verder”, stelt De Man vast. “Maar wat vervolgens gebeurt met de resolutie van een lid van de ID-fractie tart alle verbeelding. De politieke coördinatoren van de bewuste commissie ontvangen de motie en verwijzen hem stante pede naar de prullenmand, zonder dat er een stemming in de commissie of zelfs maar een debat aan te pas kwam”. De ID-fractie (Identiteit & Democratie) is de Europese fractie waartoe ook het Vlaams Belang behoort.
De Man vindt het onaanvaardbaar dat een parlementslid zijn wetgevend initiatief niet eens kan verdedigen voor de bewuste commissie. “Het democratisch deficit is te vergelijken met dat van de DDR of Noord-Korea”, besluit De Man in zijn communiqué.