De Europese Commissie (EC) heeft geld nodig. In totaal wil de EC zo’n 66 miljard euro extra vragen aan de lidstaten. Dit moet het EU-budget aanvullen. Als het EC-voorstel wordt goedgekeurd, kan dat België nog eens 600 miljoen euro kosten. Dat brengt De Tijd. Het nieuws komt er nadat duidelijk werd dat België allicht 850 euro aan EU-steun misloopt wegens gebrek aan pensioenhervorming. En België worstelt sowieso al met een zoveelste bloedrode begroting.
De Europese Commissie tikt lidstaten op de vingers wegens manke begrotingen, maar wil zelf ook extra centen uitgeven. Veel centen. De EC wil zo een instrument oprichten van 50 miljard om blijvende steun te leveren aan Oekraïne. Dat liet EC-voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag weten. Die vraag om meer geld aan de lidstaten kadert in herzieningen van de meerjarenbegroting die loopt van 2020 tot 2027.
Naast de oorlog in Oekraïne zijn er ook stijgende kosten inzake de terugbetaling van het coronaherstelplan, stevige inflatie en de stijgende rente.
Het fonds voor Oekraïne zou volgens Von der Leyen bestaan uit leningen, garanties en subsidies en zelfs dienen om het Oost-Europese land klaar te stomen voor EU-lidmaatschap. Nog eens 15 miljard zou moeten dienen voor voor het nieuwe migratie- en asielpact. Een ander deel van de centen dient dan weer voor natuurrampen.
Voor België zou het 600 miljoen euro extra per jaar betekeken of 2,5 miljard op 4 jaar. Dat zegt het kabinet van staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Ex-MR/Open Vld) zelf na vragen van De Tijd. “De vraag van de Commissie is fors hoger dan verwacht en kan een belangrijke impact hebben op onze begroting”.