5.8 C
Brussel

EU-waarnemers beschoten bij grensconflict Armenië en Azerbeidzjan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

EU-waarnemers zijn onder vuur genomen in het grensgebied tussen Armenië en Azerbeidzjan. Niemand raakte gewond bij het incident, aldus de EU-missie in Armenië (EUMA). Dat meldt Tagesschau.

Het incident vond plaats aan de Armeense kant van de grens, bij het dorp Werin Shorshah zo’n zes kilometer van de grens met Azerbeidzjan. De Armeense regering gaf het Azerbeidzjaanse leger de schuld van het incident. Azerbeidzjan ontkende dat ze verantwoordelijk waren.

Aanvankelijk ontkende ook de EU-missie in Armenië dat ze onder vuur genomen waren, en bestempelde het rapport van het Armeense ministerie van Defensie zelfs als nep. Enige tijd later trok EUMA deze verklaring in en erkende op Twitter-opvolger X dat een “patrouille aanwezig was bij het schietincident in ons verantwoordelijkheidsgebied”.

De Europese Unie worstelt met een belangenconflict tijdens hun missie in Armenië. Een groot deel van de olie- en gasbevoorrading voor de EU komt uit Azerbeidzjan. Na de sancties tegen Rusland, en de energiecrisis, wil de Unie hun bevoorrading niet in het gedrang brengen. Steun voor Armenië en hun christelijke bevolking blijft dus grotendeels uit, ondanks blokkades en aanvallen door de islamitische dictatuur in Azerbeidzjan.

Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach

Al sinds de ontmanteling van de Sovjet-Unie betwisten de twee buurlanden de regio van Nagorno-Karabach. Die ligt op Azerbeidzjaans grondgebied, maar wordt bewoond door een meerderheid Armeniërs. Ondanks een staakt-het-vuren gaan de gevechten door in de grensstreek.

Troepen van de Azerbeidzjaanse regering blokkeren ook al maanden de Lachincorridor, de enige toegangsweg tussen Armenië en Nagorno-Karabach. Waarnemers beschrijven de situatie in het gebied als catastrofaal. Er is een acuut tekort aan voedsel en medicijnen.

Vorige maand waarschuwde de eerste minister van Armenië, Nikol Vovayi Pashinyan, al voor hongersnoden en genocide tegen de Armeense bevolking in de regio. Hij benadrukte dat de uitvoering van etnische zuiveringen door Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach “niet langer een theoretische mogelijkheid is, maar een specifiek programma dat wordt uitgevoerd”.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen