-2.2 C
Brussel

EU sanctioneert oligarch over plan om Moldavië te destabiliseren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De EU heeft sancties opgelegd aan een vooraanstaande politicus die de afgelopen weken een reeks protesten tegen de pro-westerse regering van Moldavië heeft geleid, zo meldt Politico. De Moldavisch-Israëlische Ilan Shor wordt beschuldigd van samenwerking met Moskou om onrust te stoken in de voormalige Sovjetrepubliek.

In een nieuwe lijst die dinsdag is bekendgemaakt, wordt Ilan Shor genoemd onder de vijf personen aan wie financiële en reisbeperkingen worden opgelegd “wegens acties die de Republiek Moldavië destabiliseren”. Een Russisch plan om de Moldavische regering omver te werpen werd in februari verijdeld, aldus functionarissen in het land.

Ilan Shor, een corrupte Israëlische zakenman

Volgens het sanctiebevel van de Raad van de EU is de Shor-partij van de Moldavisch-Israëlische zakenman “betrokken bij de betaling en opleiding van personen om wanorde en onrust te stoken”.

In april heeft een Moldavische rechtbank Shor schuldig bevonden aan bankfraude voor een bedrag van 254 miljoen euro. Geld daarvan en van zijn banden met Moskou zou worden gebruikt “om kunstmatig politieke onrust in het land te creëren”.

Op de lijst staat ook Marina Tauber, lid van de Shor-partij in het Moldavische parlement, die eerder deze maand op de luchthaven werd aangehouden toen zij het land probeerde te verlaten. Zij wordt ervan beschuldigd de pro-Moskou beweging illegaal te hebben helpen financieren.

Russische coup in Moldavië verijdeld

In februari kondigde presidente Maia Sandu aan dat Moldavië een Russische poging tot het plegen van een staatsgreep in de voormalige Sovjetrepubliek had ontdekt, met “sabotage en militair getrainde mensen vermomd als burgers om gewelddadige acties uit te voeren, regeringsgebouwen aan te vallen en gijzelaars te nemen”. Het land heeft sindsdien het streven naar EU-lidmaatschap opgedreven.

Sandu, gekozen in 2020, heeft herhaaldelijk de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne veroordeeld. Ongeveer 1.500 troepen van Moskou zijn echter nog steeds gestationeerd in de afgescheiden regio Transnistrië, langs de grens met Oekraïne, als onderdeel van een bevroren conflict dat volgde op de val van de USSR. Dit is een van de redenen dat Moldavië geen lid kan worden van de Europese Unie.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen