6.6 C
Brussel

EU-regels verplichten hogere btw op ingrepen bij dieren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

U zal het allicht al gemerkt hebben. Dierenorganisatie Gaia vraagt via veelvuldige reclames om de verlaging van de btw op prestaties van dierenartsen. Momenteel is dat 21%, het tarief voor luxegoederen. Maar de EU verbiedt een verlaging tot 6%, het basistarief. Dat klaagt ook het Vlaams Belang aan in een mededeling. De partij wil deze belastingregels terug een nationale bevoegdheid maken.

Een ingreep bij je huisdier is vaak betrekkelijk duur. En die hoge prijzen worden mede veroorzaakt door het hoogste btw-tarief: 21%. Gaia wil daarom een verlaging van dat tarief. Want je dier laten genezen of behandelen is “een verplichte ingreep”, zo klinkt het. En dus is “een tarief van 21% […] overdreven: het gaat hier niet om extra luxe”.

Gaia wordt in de eis gesteund door het Vlaams Belang. Die partij wijst echter naar de EU-regels rond btw-tarieven. De lidstaten van de Europese Unie mogen dan ook enkel een verlaagd tarief toepassen op goederen en diensten die bepaald zijn in de btw-richtlijn. En prestaties van dierenartsen zijn nog altijd uitgesloten van het verlaagd btw-tarief. Dat bevestigde minister van Financiën Peter Van Peteghem (cd&v) in antwoord op een schriftelijke vraag van Kamerlid Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

BTW-bevoegdheid terug volledig bij de EU-lidstaten?

“Van Peteghem maakt er zich zo wel erg makkelijk vanaf [natuurlijk]”, reageert Vermeersch. “Hij maakt op geen enkele manier aanstalten om er op aan te dringen dat de richtlijn zo snel mogelijk wordt aangepast.”

Vermeersch pleit er dan ook voor om de btw-verlaging alvast in te voegen en wil dat de bevoegdheid bij de lidstaten terugkomt. “De lidstaten moeten opnieuw volledige bevoegdheid krijgen over de belastingregels.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen