16.4 C
Brussel

EU-landen die geen asielzoekers meer willen, zullen moeten betalen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De EU werkt aan nieuwe asielregels. Dit binnen het beruchte EU-Migratiepact. De 27 EU-ministers voor Asiel en Migratie zullen vandaag een akkoord proberen vinden. Ter stemming ligt onder meer de “verplichte, maar flexibele spreiding”. Landen die weigeren om in dit plan mee te gaan en asielzoekers op te vangen, zouden moeten betalen: minstens 20.000 euro per persoon. “Een boete”, zeggen Oost-Europese landen. Dat meldt onder meer De Standaard.

Vandaag beslissen de EU-migratieministers over zeer twee belangrijke delen van het EU-Migratiepact. Het eerste deel gaat over een uniforme asielprocedure waardoor lidstaten minder bewegingsvrijheid krijgen, onder meer door een van bovenaf opgelegde lijst van veilige landen. Het tweede deel gaat echter over de verplichte spreiding van asielzoekers. Dit zou evenzeer de vrijheid van – bijvoorbeeld landen als Hongarije en Polen – wegnemen om minder asielzoekers op te nemen. Ook Denemarken heeft zijn aantal asielzoekers drastisch verlaagd.

EU-Migratiepact = “niet veel goeds”

De spreiding zou inhouden dat landen die ‘onder migratiedruk’ staan pas vanaf een bepaalde ondergrens (momenteel maar liefst 30.000 asielzoekers) en op basis van het aantal inwoners en het BBP kunnen beroep doen op relocaties van asielzoekers en/of financiële hulp. En de stevige ondergrens van 30.000 zou haast zeker vergroot worden.

België verwerkte vorig jaar zo meer dan 36.000 asielaanvragen, nog los van de Oekraïne-crisis. Een immens recordcijfer, maar amper voldoende volgens de aankomende EU-regels om als ‘land onder migratiedruk’ gezien te worden.

Eerder deze week waarschuwde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog voor het EU-Migratiepact. Het “belooft niet veel goeds…”, luidde het. “Het Europees migratiepact is een tweede Marrakesh-pact. Als het al een deurtje sluit, opent het tegelijk een grote poort. De massamigratie ga je niet tegen door méér migratie te organiseren, maar met een migratiestop en doeltreffend terugkeerbeleid.” Van Grieken verwijst hierbij ook naar de uitgebreide mogelijkheden tot legale/economische migratie voor niet-EU-migranten.

Lees ook:

Van Grieken waarschuwt voor ‘grote migratiehervorming’ van De Moor

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen