16.4 C
Brussel

Erdogan wint opnieuw Turkse presidentsverkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Turkse President Recep Tayyip Erdogan heeft zondag de verkiezingen opnieuw gewonnen, zo meldt onder andere Reuters. Hierdoor heeft hij zijn twee decennia durende ambtstermijn verlengd en een mandaat gekregen om een steeds autoritairder beleid te voeren, met een sterk gepolariseerd Turkije tot gevolg.

Zijn uitdager, Kemal Kilicdaroglu, noemde het “de meest oneerlijke verkiezingen in jaren”, maar betwistte de uitslag niet. Kilicdaroglu won 47,9% van de stemmen tegen 52,1% voor Erdogan, wat wijst op een sterk verdeelde natie. Erdogan heeft zijn overwinning mede te danken aan landen als België, waar Turken in grote mate voor hem stemden zonder in het land dat hij regeert te willen wonen.

Historische verkiezingen

De verkiezingen werden gezien als een van de meest ingrijpende ooit voor Turkije, omdat de oppositie dacht een grote kans te hebben Erdogan af te zetten en zijn beleid om te buigen nadat zijn populariteit was aangetast. In plaats daarvan versterkte de overwinning zijn imago van onoverwinnelijkheid.

Het vooruitzicht van nog vijf jaar van zijn bewind was een zware slag voor tegenstanders die hem ervan beschuldigden de democratie te ondermijnen terwijl hij steeds meer macht vergaarde. Erdogan zelf ontkent deze beschuldiging.

Erdogan haalt uit naar de oppositie

In een overwinningstoespraak in Ankara beloofde Erdogan alle geschillen achter zich te laten en zich te verenigen achter nationale waarden, maar daarna schakelde hij een versnelling hoger, haalde uit naar de oppositie en beschuldigde Kilicdaroglu ervan de kant van terroristen te kiezen zonder bewijs te leveren. Ook viel hij de oppositie aan door hen pro-LGBT te noemen.

De nederlaag van Kilicdaroglu zal waarschijnlijk worden betreurd door de NAVO-bondgenoten van Turkije, die zich zorgen maakten over Erdogans banden met de Russische president Vladimir Poetin. Ook de imperialistische taal ten opzichte van Cyprus en Griekenland werden niet gesmaakt binnen de NAVO.

Verwaterde relaties met de VS

De betrekkingen van de VS met Turkije zijn verwaterd door Erdogans bezwaar tegen de toetreding van Zweden tot de NAVO, evenals Ankara’s nauwe relatie met Moskou en meningsverschillen over Syrië.

Desondanks schreef de Amerikaanse president Joe Biden op Twitter: “Ik kijk ernaar uit om als NAVO-bondgenoten te blijven samenwerken in bilaterale kwesties en gedeelde mondiale uitdagingen.”

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen