4.5 C
Brussel

Erdogan verliest meerderheid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Turkije lijkt af te stevenen op een tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Uittredend president Tayyip Erdogan zou zijn meerderheid verliezen. Zowel Erdogan als concurrent Kemal Kilicdaroglu eisen de leiding op. De eerste resultaten gaven Erdogan een comfortabele voorsprong, maar naarmate het tellen vorderde, werd zijn voorsprong steeds kleiner. Een tweede ronde op 28 mei lijkt zeer waarschijnlijk. Dat meldt Reuters. 

Opiniepeilingen vóór de verkiezingen gaven Kilicdaroglu, die aan het hoofd staat van een alliantie van zes partijen, een lichte voorsprong. Twee peilingen op vrijdag gaven hem zelfs een score hoger dan de drempel van 50%. De meeste peilingen wezen echter op een krappe marge. De resultaten lopen op dit ogenblik volop binnen. Met bijna 90 procent van de stemmen geteld, lijkt het erop dat er geen duidelijke winnaar uit de bus zal komen. Erdogan stond zoals verwacht een lange tijd op kop, maar zag het verschil met zijn tegenstander steeds kleiner worden. De uittredende president staat momenteel op 49,76%, zijn concurrent zweeft rond 44,48% van de stemmen. Dat betekent dat er een tweede verkiezingsronde zal volgen op 28 mei.

Belangrijke verkiezingen

De stemming van zondag is een van de meest ingrijpende verkiezingen in de 100-jarige geschiedenis van het land. Ze kan een einde maken aan Erdogans bewind en zou op die manier gevolgen hebben tot ver buiten de Turkse grenzen. De presidentsverkiezingen zullen niet alleen bepalen wie Turkije, een NAVO-lidstaat met 85 miljoen inwoners leidt, maar ook hoe het buitenlands beleid eruit zal zien.

De langstzittende president in de geschiedenis van Turkije heeft van het NAVO-lid een wereldspeler gemaakt, het gemoderniseerd met megaprojecten zoals nieuwe bruggen, ziekenhuizen en luchthavens, en een militaire industrie opgebouwd waar buitenlandse staten naar op zoek zijn. Maar zijn wispelturige economische beleid van lage rentevoeten, dat een spiraal van kosten van levensonderhoud en inflatie veroorzaakte, maakte hem ten prooi aan de woede van de kiezers. Daar komt zijn imperalistisch buitenlandbeleid in Syrië en Libië nog bovenop. De trage reactie van zijn regering op een verwoestende aardbeving in het zuidoosten van Turkije, waarbij 50.000 mensen omkwamen, maakte het ongenoegen van de kiezers zo mogelijk nog groter.

Kilicdaroglu heeft beloofd Turkije op een nieuwe koers te zetten door de democratie nieuw leven in te blazen en terug te keren naar een orthodox economisch beleid.

BRON:Reuters
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen