22.2 C
Brussel

Erdoğan krijgt steun van derde kandidaat bij Turkse verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinan Oğan, die derde werd bij de Turkse verkiezingen, schaart zich zondag in de tweede ronde achter president Recep Tayyip Erdoğan, hoewel het steeds onduidelijker wordt hoeveel van zijn aanhangers uit de eerste ronde hem zullen volgen, zo meldt Politico.

De voorheen weinig bekende Oğan bouwde op een golf van antimigratiegevoelens en haalde meer dan vijf procent van de stemmen op in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 14 mei. Omdat noch Erdoğan noch zijn belangrijkste rivaal Kemal Kılıçdaroğlu de absolute meerderheid haalde die nodig is om te winnen, hebben beide kandidaten zich ingespannen om 2,8 miljoen voormalige aanhangers van Oğan te winnen in de aanloop naar de tweede ronde zondag. De steun van Oğan zou voldoende moeten zijn om Erdoğan naar de overwinning te leiden.

De versplinterde alliantie van Oğan

Sinds de stemming van 14 mei is de alliantie van Oğan echter versplinterd, waardoor het moeilijk te voorspellen is welke kant zijn kiezers zondag op zullen gaan, omdat hij geen coherente partijstructuur heeft waarop hij kan steunen. Van de andere belangrijke leden van de alliantie zal Ümit Özdağ, de voorzitter van de Overwinningspartij, dinsdag zijn standpunt bekendmaken, terwijl de voorzitter van de Gerechtigheidspartij, Vecdet Öz, heeft gezegd dat hij Kılıçdaroğlu zal steunen.

De alliantie van Kılıçdaroğlu “kon ons niet overtuigen van de toekomst en miste het doel” als het gaat om de toekomstige stabiliteit van Turkije, zei Oğan. De Turkse nationalisten staan vijandig tegenover de Koerden, die een belangrijke steun zijn geweest voor de campagne van de oppositie, vooral in het zuidoosten van het land.

Wint Erdoğan de Turkse verkiezingen?

Erdoğan kwam uit de eerste ronde met ongeveer 2,5 miljoen stemmen meer dan zijn liberaal-democratische rivaal, wat betekent dat Kılıçdaroğlu bijna iedereen die op Oğan heeft gestemd voor zich zou moeten winnen om over de streep te komen. Aangezien een aanzienlijk deel van de steun van Kılıçdaroğlu afkomstig is van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij in het oosten van het land, moet hij een dunne lijn trekken tussen het overtuigen van onbesliste rechtse kiezers en het vervreemden van Koerdische kiezers.

Erdoğan bedankte Oğan voor zijn steun en zei dat de twee niet hebben onderhandeld. “De heer Sinan weet heel goed hoe wij denken over terrorismebestrijding, de betrekkingen met de Turkse wereld en het overleven van ons land”, zei Erdoğan in een interview.

Kılıçdaroğlu staat voor een zware strijd om Erdoğan in te halen, die meer dan 49 procent van de stemmen in de eerste ronde won, vergeleken met zijn eigen 45 procent. Kılıçdaroğlu zei vorige week dat hij alle Turkse vluchtelingen terug naar huis zou sturen, en beweerde dat Erdoğan opzettelijk 10 miljoen vluchtelingen het land heeft binnengelaten en dat er nog miljoenen onderweg zijn.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen