14.7 C
Brussel

Erdogan benoemt voormalig CdH-politica tot minister

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na zijn eedaflegging als president van Turkije, heeft Recep Erdogan zijn kabinet herschikt. Mahinur Özdemir Göktas wordt minister van Familiezaken in de nieuwe regering. Göktas was eerder parlementslid voor CdH en weigerde onder meer de Armeense Genocide te erkennen, zo meldt HLN.

De Turkse politica werd geboren in België en begon haar politieke carrière als gemeenteraadslid in Schaarbeek. In 2009 was ze de eerste hoofddoekdragende politica in het Brusselse parlement, verkozen voor CdH. Ze weigerde daarenboven de Armeense Genocide te erkennen, een volkerenmoord waarbij de Jonge Turken een einde maakten aan het leven van ongeveer 1.5 miljoen Armeniërs. De CdH vond het welletjes en zette haar uit de partij. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 stond ze niet meer op de kieslijst. In 2020 werd ze echter door de Turkse regering benoemd tot ambassadeur in Algerije. Zaterdag werd ze door Erdogan gepresenteerd als minister van Familiezaken. Erdogan werd vorige week zondag herverkozen met 52 procent van de stemmen. Zijn AKP en haar coalitiepartners haalden op 14 mei al de meerderheid van het parlement binnen.

Dubbele nationaliteit

De aanstelling van Göktas is een voorbeeld van het perverse effect dat de dubbele nationaliteit tot gevolg heeft. Bovendien is het duidelijk dat haar echte loyauteit niet in België ligt. Het Vlaams Belang is vragende partij om een einde te maken aan de regeling. De partij wil dat wie naast de Belgische nationaliteit ook de nationaliteit bezit van een niet-EU-land, deze tweede nationaliteit dient op te geven alvorens een politiek mandaat te kunnen opnemen. 

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen