21.4 C
Brussel

Ellen Samyn (Vlaams Belang) over langdurig zieken: “Stimulerende aanpak in plaats van sanctioneren”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag ligt het aantal langdurig zieken op ongeveer een half miljoen. Als het beleid niet wijzigt dan kan dit stijgen tot 600.000 tegen 2035. Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn wijst daarvoor in de richting van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), dat staat in een mededeling van het Vlaams Belang. “We hebben geen nood aan een sanctionerende aanpak maar aan een stimulerende aanpak”, klinkt het bij Samyn.

Vanaf 2021 voerde Vandenbroucke een beleid van sancties. Hij begon met vragenlijsten die, wanneer ze niet ingevuld werden, konden leiden tot het verliezen van een gedeelte van de uitkering. Daarbovenop voerde hij ook boetes in voor bedrijven die te veel langdurig zieken in hun personeel hebben. Samyn maakt duidelijk dat het Vlaams Belang zich verzet tegen een beleid dat enkel draait rond sancties. Volgens haar moet er meer ingezet worden in stimulerende maatregelen.

Vandenbroucke verwaarloost langdurig zieken

Minister Vandenbroucke voorziet vanaf juli 80 terug-naar-werk-coördinatoren. Samyn vindt dat een goed idee, maar toch betwijfelt ze de haalbaarheid. “Maar de huidige regeling is een klucht. Iedere coördinator is verantwoordelijk voor meer dan 7.500 langdurig zieken. Hoe kunnen zij onze langrdurig zieken de opvolging geven die ze verdienen”, klinkt het.

In 2021 was het Rekenhof nog vernietigend over het beleid van Vandenbroucke, zo stond te lezen in De Standaard. Samyn verwijst er opnieuw naar. “Als er iets brandt, is minister Vandenbroucke nooit ver weg. Zo ook bij het Rekenhof dat de maatregelen van Vandenbroucke al van bij het begin volledig afbrandde.”

Het Vlaams Belang wil vooral inzetten op stimulerende maatregelen. Zo moet er gekeken worden of er taken zijn die wel nog lukken en in welke mate het mogelijk is om een langdurig zieke deeltijds te laten werken.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen