16.9 C
Brussel

Samyn (VB) kritisch voor Van Quickenborne (Open Vld) en gevangenenruil

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vandaag legde volksvertegenwoordiger Ellen Samyn (Vlaams Belang) minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) het vuur aan de schenen. Ze stelde scherpe vragen bij de gevangenenruil van Olivier Vandecasteele. “Welke garanties heeft u voor de tweehonderd Belgen in Iran wanneer er nog vierentwintig veroordeelde Iraniërs in de gevangenis zitten?”, wierp Samyn de minister kritisch tegen.

In de Kamer ondervroeg Samyn vandaag de minister over de gevangenenruil van Olivier Vandecasteele. “Twee jaar geleden vroeg ik u al in de Commissie Justitie of Iran voor een gevangenenruil openstond voor professor Djalali, voordat Vandecasteele in beeld was. U gaf destijds aan dat Iran vaak aanstuurt op een deal, maar dat onze rechtsstaat niet te koop is. Nu hebben we een situatie waarin een onschuldige burger is geruild voor een terrorist. Deze regering heeft de deuren geopend voor nieuwe nachtmerries, waarvoor we hebben gewaarschuwd.”

“Het Vlaams Belang heeft altijd gepleit voor de onvoorwaardelijke vrijlating van Olivier Vandecasteele, maar voor onze partij was een onevenwichtige gevangenenruil tussen een veroordeelde terrorist en een onschuldige persoon vanaf het begin onbespreekbaar”, aldus Samyn “Dit komt voort uit onze overtuiging dat het faciliteren van de gijzelingspolitiek en internationale terreuragenda van Iran onacceptabel is.”

Gedoogbeleid van Vivaldi?

Samyn benadrukte niet alleen de feiten, maar ook de mogelijke toekomstige gevolgen van het beleid van de Vivaldi-regering. Ze waarschuwde dat dit Iran alleen maar zou aanmoedigen om mensen met een dubbele nationaliteit in het buitenland als gijzelaars te gebruiken. “U stelde zelf meermaals dat Iran een schurkenstaat is, dus hoe kan u garanderen dat de tweehonderd Belgen in Iran minder risico lopen om te worden gegijzeld wanneer er nog vierentwintig veroordeelde Iraniërs in de gevangenis zitten.”

Lees ook: 

Gevangenenruil Vandecasteele versterkt Iraans regime

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen