“Je kunt samenleven in diversiteit, maar in Brussel zie je het omgekeerde. De hele stad heeft gefaald”. Dat is het harde oordeel van socioloog Mark Elchardus in De Morgen. “Molenbeek is ook geen voorbeeld van een succesrijke integratie. Bij uitbreiding heeft heel Brussel gefaald als samenlevingsproject.”
In zijn nieuwste interview spaart de erudiete Elchardus zijn kritiek niet voor ‘woke’ activisme, hetgeen hij onwetenschappelijk vindt. En hij is evenmin mild voor de PS-integratiepolitiek in Brussel, of het gebrek eraan, en de afgelopen politieke keuzes rond migratie.
“Woke logica laat iedereen verliezen”
“De woke logica sijpelt ook door in het onderwijs”, zo klinkt het in De Morgen. “Als kinderen van migranten meer spelfouten schrijven, zullen hun docenten na een tijdje geen inspanningen meer doen om hen te verbeteren. Dat kan namelijk kwetsend overkomen. Daarna krijg je pleidooien om de spellingregels te versoepelen en geen rekening meer te houden met spelfouten. En als blijkt dat minderheidsgroepen slechter scoren voor wiskunde, kan dat aan ‘de culturele bias’ van wiskunde liggen.
Ik verzin dat niet: sommige academici zien juiste antwoorden als een ‘wit’ onderdrukkingsmechanisme”, aldus nog Elchardus. “Op die manier nivelleren we het onderwijsniveau tot dat van een gebrekkig geïntegreerde groep, in plaats van te streven naar de volwaardige emancipatie van die groep. Zo verliest iedereen.”
Integratie en immigratie worden volstrekt mismeesterd, zegt Elchardus
En ook PS-bestuurd Brussel krijgt een veeg uit de pan. “Molenbeek is ook geen voorbeeld van een succesrijke integratie. Bij uitbreiding heeft heel Brussel gefaald als samenlevingsproject”, aldus Elchardus, die er al woont “sinds [z]ijn 11de, dus ik heb het zien evolueren. Maar Conner Rousseau is wellicht flink geschrokken.” Dat laatste antwoord is een referentie aan Vooruit-voorzitter Rousseau die eerder liet optekenen dat hij ‘zich niet langer in België voelt als hij door Molenbeek rijdt’.
En nog: “De werkzaamheidsgraad in Brussel is laag en er zijn relatief veel problemen met de jongeren”, aldus de socioloog. “Na een halve eeuw van massale migratie is driekwart van de Brusselaars en een derde van de Belgen van vreemde oorsprong. Dat geeft problemen, en wie dat ontkent, getuigt van progressieve schijnheiligheid. Je kunt wel samenleven in diversiteit, maar het Brusselse model is het omgekeerde van wat het moet zijn.”
Elchardus ziet één van de grondoorzaken van de problemen in ongebreidelde asielimmigratie naar Europa, die veelal via illegale circuits verloopt. “Het aantal asielzoekers is de voorbije tien jaar gestegen van 15 naar 38 miljoen”, besluit hij in De Morgen. “Eind vorig jaar waren er in de EU bijna een miljoen asielaanvragen in behandeling. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Als de illegale migratie niet wordt beperkt, zal het draagvlak voor asiel en uiteindelijk voor het asielrecht verdwijnen. Dat mag nooit gebeuren.”