21.4 C
Brussel

Eigen capaciteiten in gedrang bij nieuwe steun aan Oekraïne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang wil Oekraïne blijven steunen, maar plaatst vraagtekens bij het nieuwste militaire steunpakket. Dat pakket zal immers een grote impact hebben op onze eigen defensie. Sinds de start van het conflict heeft België al voor meer dan 230 miljoen euro aan militaire steun naar Kiev gestuurd. Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) ondervroeg daarom minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) over de kwestie. “Wij hebben ons altijd uitgesproken voor levering van defensieve uitrusting en wapens aan Oekraïne, zodat het zijn soeverein grondgebied tegen de Russische agressie kan verdedigen”, zegt Creyelman. “Maar het laatste steunpakket is nog niet geleverd, of we kondigen al een nieuw aan. Dat weegt op onze eigen begroting en capaciteiten.” Vlaams Belang meldt het nieuws in een persmededeling. 

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kondigde begin mei aan dat België samen met Nederland nieuwe militaire steun zou leveren aan Oekraïne. Het gaat om een steunpakket dat een waarde heeft van ongeveer 46 miljoen euro aan militair materieel. “De totale waarde van al onze militaire steun aan Kiev bedraagt ondertussen al meer dan 230 miljoen euro, een gigantisch bedrag”, vindt Creyelman. “We moeten ons toch beginnen afvragen waar al dat geld vandaan komt, in het land met de slechtste begroting van de EU.”

Sinterklaas spelen

Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij de impact van al die steunpakketten op de beloofde investeringen in nieuw materieel voor de eigen defensie. Minister Dedonder stelde met haar STAR-plan immers een grote investeringseveloppe voor. “We stellen vast dat verschillende aankoopdossiers, waaronder een zéér cruciaal ballistisch antirakettenschild, on hold gezet zijn omwille van gebrek aan budget”, analyseert Creyelman. “De tegenvallende factuur van de nieuwe fregatten was hiervoor aanleiding en nu blijven we Sinterklaas spelen met militair materieel… En zo blijken de beloften in het STAR-plan aankondigingspolitiek.”

F-16 gevechtsvliegtuigen

Het Vlaams Belang blijft achter militaire steun voor Oekraïne staan, maar benadrukt het verdedigende aspect. De levering van F-16 gevechtsvliegtuigen is voor de partij een brug te ver. “Een aantal Europese landen zet druk met de zogeheten F-16-coalitie om dit type gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne te leveren, maar dat zou een verdere escalatie te dicht bij brengen”, besluit Creyelman. “We kunnen ook niet leveren wat we zelf nodig hebben, aangezien de bestelde F-35’s er nog niet zijn.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen