6.6 C
Brussel

Egypte van plan stiekem 40.000 raketten te leveren aan Rusland

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Abdel Fatah El-Sisi, de president van Egypte, heeft opdracht gegeven om tot 40.000 raketten heimelijk naar Rusland te verschepen, zo meldt onder andere Het Nieuwsblad. Gesprekken tussen Sisi en hoge militaire functionarissen verwijzen ook naar plannen om Rusland te voorzien van artilleriemunitie en buskruit. Sisi instrueert ambtenaren om de productie en verzending van de raketten geheim te houden “om problemen met het Westen te voorkomen”.

Hoewel Egypte zijn banden met Moskou heeft verdiept, blijft het land veel belang hechten aan zijn partnerschap met de Verenigde Staten, waarvan het meer dan 1 miljard dollar per jaar aan veiligheidshulp krijgt. De gelekte gesprekken zouden echter zware gevolgen kunnen hebben voor de relaties tussen beide landen.

Excuses uit Egypte, kritiek uit de VS

Ambassadeur Ahmed Abu Zeid, woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, stelt dat het standpunt van Egypte vanaf het begin gebaseerd was op niet-betrokkenheid bij de Oekraïne-crisis en de toezegging om gelijke afstand tot beide partijen te bewaren. Egypte betuigde in de resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nog zijn steun aan het VN-Handvest en het internationaal recht. “Wij blijven er bij beide partijen op aandringen de vijandelijkheden te staken en via onderhandelingen tot een politieke oplossing te komen”, voegt Abu Zeid eraan toe.

Egypte en andere Amerikaanse partners in het Midden-Oosten hebben geprobeerd aan de zijlijn te blijven staan van het conflict tussen de Westerse landen en Rusland over Oekraïne. Dit als antwoord op de afnemende rol van Amerika in de regio en naar middel om hun economische en militaire veiligheid te garanderen. De recente handelingen van Egypte werden echter fel bekritiseerd. “Het idee dat het Egypte zou zijn die deze rol opneemt, is een schande voor de VS,” zegt Michael Hanna, programmadirecteur bij de International Crisis Group; een belangrijke denktank.

Egypte en Oekraïens graan

De inval van Rusland in Oekraïne heeft de grondstofprijzen wereldwijd doen stijgen en zware druk uitgeoefend op Egypte, ‘s werelds grootste importeur van tarwe, dat de afgelopen jaren meer dan 80% van zijn tarwe uit Oekraïne heeft ontvangen.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen