Raphaël Liégeois uit Namen zal tussen 2026 en 2030 naar de ruimte vertrekken samen met het Europees Ruimteagentschap (ESA). Voor staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS) is dat een absoluut paradepaardje. Alleen komt dat paradepaardje ook met een prijskaartje. 235 miljoen euro zal naar de ESA gaan, dat meldt Business AM. Ondanks de beslissing van Vivaldi om juist minder bij te dragen aan ESA.
Na intensief lobbyen bij de regering en zelfs de koning is het de socialistische staatssecretaris Thomas Dermine eindelijk gelukt om astronaut Raphaël Liégeois naar de ruimte te sturen. Het prijskaartje bedraagt zo’n 235 miljoen euro, en dat geld komt van overal. Zo te zien is alles goed om toch maar een Waal in de ruimte te krijgen.
Overal geld gaan halen om uiteindelijk naar de ruimte te schieten
De 235 miljoen euro dat naar ESA gaat, komt van zaken die absoluut niks met ruimtevaart te maken hebben. Het onderzoek naar SMR’s, dat zijn kleine modulaire reactoren, om nucleaire energie levend te houden zal 50 miljoen euro afstaan. 35 miljoen euro komt zelfs uit het herstelfonds van de EU. Dat fonds dient voor de economische heropbouw van Europa na de COVID-periode. Defensie doet zelfs een investering van 100 miljoen euro, alsof het leger geen extra boost kan gebruiken. Tenslotte zal de laatste 50 miljoen euro uit de schatkist komen. Daarbovenop zal het bedrag niet gecompenseerd worden. “Er zijn geen compensaties beslist of voorzien”, zo bevestigde het kabinet van Dermine.
Op de ministerraad van 14 november 2022, een maand na het begrotingsoverleg, werd de helft van het toegekende werkingsbudget (50 miljoen euro) zomaar toegeschreven aan het budget voor programma’s van de ESA. Dat hebben hoge bronnen binnen Vivaldi gemeld aan Business AM. “Wij wilden wel flexibiliteit tonen, maar de bedoeling was vooral niet om geld dat er niets mee te maken had, voor de ESA te gebruiken”, vertelde een regeringsbron.
De Bleeker die wees op gedrag van Dermine
Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal ondertussen spijt hebben van zijn beslissing om toenmalig staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) te ontslaan. Het was zij die tegenstand bood tegen de beslissing van de socialistische staatssecretaris. In haar nota aan de regering stond dat Dermine een ‘zelf gecreëerde en valse hoogdringendheid’ in het leven riep.