13.6 C
Brussel

“Eens België geen melkkoe meer is, laten de Walen het vallen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Vlaams Belang is van oordeel dat het verkiezingsjaar 2024 een unieke kans is om verdere stappen te zetten naar Vlaamse onafhankelijkheid. Als vurig pleitbezorger van Vlaams zelfbestuur organiseert de partij een groot communautair congres waar ze haar aanpak uit de doeken zal doen. Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) was alvast te gast in De Ochtend voor een extra woordje uitleg.

Slootmans wil het land anders organiseren. De verschillen tussen Vlamingen en Walen worden immers onoverbrugbaar. “België is vandaag de facto onbestuurbaar geworden. De tegenstellingen op het vlak van migratie, arbeidsmarkt en justitie zijn groot waardoor er geen beslissingen meer genomen kunnen worden”, start hij zijn betoog. “Volgens de peiling stemt 70% van Waalse kiezers op linkse partijen terwijl je in Vlaanderen het omgekeerde ziet”, gaat hij verder. “Een keuze voor onafhankelijkheid is dus een keuze voor maximale democratie.” Volgens Slootmans wordt het federale niveau volledig geblokkeerd door de tegenstellingen tussen Franstaligen en Nederlandstaligen. “Als je daar een homogene regering hebt met gelijkgestemden is het makkelijker om beleid te voeren”, analyseert hij.

Miljardentransfers

Bovendien is het parlementslid van oordeel dat er iets aan de miljardentransfers naar Wallonië moet veranderen. “Het mag gezegd worden dat nog steeds de zeer riante transfers bestaan, jaarlijks vloeit bijna 13 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië”, klinkt het. “4.351 euro per Vlaming naar de Waal. Dat zijn onvoorwaardelijke transfers, onbeperkt in de tijd.” 

Melkkoe

De Walen zijn overigens zelf geen vragende partij om België in stand te houden. “Het was Elio Di Rupo die destijds zelf zei dat België niet meer hoefde te bestaan zodra één euro van Wallonië naar Vlaanderen gaat. Voor hen is dit een zuiver budgettair gegeven”, besluit Slootmans. “Eens het geen melkkoe meer is, laten ze het vallen.”

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen