11.5 C
Brussel

Een uitnodiging, Westerse tanks en een jaar oorlog in Oekraïne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Chinese president Xi Jinping uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne, zo meldt onder andere Reuters. Tegelijkertijd zijn de eerste Westerse tanks in Oekraïne gearriveerd. Ter gelegenheid van de verjaardag van de oorlog, bezoekt Zelensky de regio aan het front om zijn steun voor de inwoners te betuigen.

De uitnodiging valt samen met de inspanningen van Oekraïne om zijn buitenlandse betrekkingen uit te breiden en zijn economie te verbeteren. China is een belangrijke afnemer van Oekraïense landbouwproducten en is onlangs de derde handelspartner van Oekraïne geworden, na de Europese Unie en Rusland.

Xi heeft niet meer met Zelensky gesproken sinds de inval in februari vorig jaar. China publiceerde vorige maand een 12-puntenplan voor “een politieke oplossing van de Oekraïne-crisis”. De Chinese president besprak het conflict vorige week nog met zijn Russische ambtsgenoot tijdens een staatsbezoek aan Moskou. De gesprekken bleken echter onvruchtbaar omtrent de beëindiging van de oorlog. Het voorstel van China omvat een oproep tot de-escalatie en een uiteindelijk staakt-het-vuren.

Westerse tanks in Oekraïne

Ondertussen heeft Oekraïne zijn eerste partij Westerse zware tanks ontvangen uit de Verenigde Staten en Duitsland. De aankomst van deze tanks is een belangrijke stap in de inspanningen van Oekraïne om zijn leger te moderniseren en zijn capaciteit in het lopende conflict met Rusland te vergroten.

De Challenger- en Leopard-tanks, waar Kiev lang naar heeft uitgekeken, zijn net op tijd ontvangen voor een gepland lente-offensief. Over het al dan niet leveren van zware gevechtstanks is lang gedebatteerd. Sommige landen vreesden dat het conflict met Rusland daardoor zou escaleren. Groot-Brittannië was de eerste belangrijke bondgenoot die ermee instemde. Duitsland gaf uiteindelijk toe onder druk van zijn NAVO-bondgenoten.

Eén jaar oorlog

Dinsdag bezocht Zelensky de regio Sumy ter gelegenheid van één jaar terugtrekking van de Russische troepen uit het gebied. De regio Sumy behoorde tot de eerste regio’s die tijdens het conflict door Russische troepen werden bezet. Met zijn bezoek wil Zelensky laten zien dat Oekraïne zich inzet voor de wederopbouw van de regio en voor steun aan de inwoners.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen