Ongeveer een op zes gemeenten zou langdurig werklozen willen verplichten gemeenschapsdienst uit te voeren. Zo staat te lezen in De Standaard.
De vorige regering onder Charles Michel (MR) voerde reeds verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen in, maar toen liep het project spaak door een tussenkomst van het Grondwettelijk Hof. Volgens het Hof ging het namelijk niet over een federale zaak en kan het worden beschouwd als dwangarbeid omdat werklozen er niets aan verdienen.
1,30 euro vergoeding per uur
Na de verkiezingen werkte de Vlaamse regering zelf een plan uit. Er werd overeen gekomen dat wie twee jaar werkloos is verplicht wordt zes maanden lang maximaal 64 uur per maand bepaalde taken uit te voeren. Het gaat onder meer over werken bij een groendienst, kinderen begeleiden op de schoolbus of helpen in de kinderopvang. Om niet over dwangarbeid te moeten spreken voorziet de Vlaamse regering 1,30 euro per uur als vergoeding. Wie weigert wordt gesanctioneerd door de VDAB.
Hoewel die regeling normaal begin dit jaar inging, verlengde minister van Werk Jo Brouns (cd&v) al twee keer de deadline voor gemeenten om in te tekenen op het systeem. De lokale besturen hebben nu tot 15 juli om mee te doen. Tot nu toe hebben 48 steden en gemeenten zich reeds ingeschreven. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten verwacht het cijfer tegen eind deze maand zal oplopen tot 72, ongeveer een kwart van alle Vlaamse lokale besturen dus.
Dwingendere aanpak voor werkonwillige steuntrekkers
Het Vlaams Belang wil focussen op personen die een uitkering genieten en wél de weg naar werk kunnen vinden. De partij wil daarom vooral een dwingendere aanpak om werkonwillige steuntrekkers aan het werk te krijgen “Een verplichte gemeenschapsdienst voor werklozen met een uitkering is een piste”, zei Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang) in 2021.
Daarnaast vindt ze dat er extra initiatieven genomen moeten worden om meer vrouwen met een migratieachtergrond aan het werk te krijgen. Zes op de tien van niet-Europese afkomst werkt immers niet en is ook niet ingeschreven bij VDAB. “Hen opvolgen en hun traject naar werk in kaart brengen, is cruciaal.”