8.6 C
Brussel

Ecolo-Groen Anderlecht wil hoofddoeken achter het gemeenteloket

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de gemeenteraad van Anderlecht komt schepen voor Gelijke Kansen Nadia Kammachi (Ecolo) met een opvallend voorstel: laat hoofddoeken achter het gemeenteloket toe. Ze doet dit zonder steun van de andere meerderheidspartijen, al zeggen de fractievoorzitters van Vooruit.brussels en Les Engagés er persoonlijk voor te zijn. Ook de PS en PTB/PVDA zijn naar verluidt voorstander. Dat meldt Bruzz.

“Het loket moet een afspiegeling zijn van de omringende samenleving”, zegt Nadia Kammachi van Ecolo. De politica kan zich niet vinden in de (schijn van) neutraliteit in de gemeentelijke dienstverlening. Haar fractie, die bestuurt in coalitie met de PS, Vooruit.brussels, Les Engagés en DéFI, dient een motie in om het dragen van levensbeschouwelijke tekens toe te laten achter het gemeenteloket.

Dat doet Ecolo-Groen zonder vooraf het akkoord te krijgen van het schepencollege. De fractie voert de druk op via een lopende burgerinterpellatie van een groepering die hetzelfde vraagt, en trekt rechtstreeks naar de gemeenteraad. Ondanks het gebrek aan collegialiteit lijkt de slaagkans van het voorstel reëel. “Persoonlijk ben ik voor het toelaten van levensbeschouwelijke tekens”, wist fractievoorzitter Safouane Akremi (Vooruit.brussels) te vertellen in Bruzz. Ook Julien Milquet (Les Engagés) is duidelijk: “we zijn niet tegen het voorstel”.

Gemeenteloket geïslamiseerd

In 2019 zette PTB/PVDA de eerste poging tot islamisering in. Ze dienden een gelijkaardige motie in en zetten de ‘werkgroep diversiteit’ in gang, die het hoofddoekenverbod nu in twijfel trekt. Volgens Kammachi gaat die werkgroep nog een stapje verder en scharen de betrokken ambtenaren zich volledig achter de afschaffing van het verbod op levensbeschouwelijke tekens.

De doorslaggevende stem lijkt bij de PS te liggen. Daar was niemand bereikbaar voor commentaar. Naar verluidt zou hun fractievoorzitter Lotfi Mostefa de motie van Ecolo-Groen ook ondertekend hebben.

BRON:Bruzz
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als redacteur de binnenlandse berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en student aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen