8.6 C
Brussel

Duitsland in de ban van boerenprotesten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het hele Duitse land wordt komende week lamgelegd door boerenprotesten, vergelijkbaar met de protesten die enkele jaren geleden in Nederland plaatsvonden, maar op grotere schaal. In steden als Berlijn, München en Dresden komen boeren op straat om tegen de Duitse regering te protesteren en zo hun rechten en werk te verdedigen. De Duits-nationalistische nieuwssite Heimatkurier doet live verslag.

De Duitse actieweek van boeren tegen de regering-Scholz is maandagochtend 8 januari officieel van start gegaan. Honderdduizenden boeren trokken met tractoren of te voet naar dorpen en steden om daar hun stem te laten horen. De woedende agrariërs protesteren tegen de bezuinigingsplannen van bondskanselier Olaf Scholz (SPD) en zijn coalitieregering.

De Duitse snelwegen zijn sinds het begin van de protesten vrijwel ontoegankelijk. Kilometerlange files vullen elke weg van Düsseldorf tot Dresden. De grootste manifestatie vindt plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn, waar ook de regering zetelt. Naast het blokkeren van snelwegen en tractorrally’s zullen ook andere vormen van protest een week lang het Duitse leven beïnvloeden. De boze boeren dwingen hiermee het hele land tot stilstand.

Steun van rechts

Verschillende rechts-conservatieve en nationalistische Duitse bewegingen steunen de boeren in hun doel. Onder andere de jeugdvleugel van de nationalistische partij ‘Alternative für Deutschland’ (AfD), genaamd ‘Junge Alternative’ (JA), is aanwezig en ondersteunt de boeren met spandoeken en zelfs met hun eigen, volledig ingeklede tractor.

Een andere groep die aanwezig is om de boeren te steunen, is de patriottische burgerbeweging ‘Ein Prozent’. Voorzitter Philip Stein schrijft in een opiniestuk op de website van de beweging dat protesten een goed begin zijn, maar dat de strijd daarmee nog niet gewonnen is. Hij benadrukt het belang van voortgezet protest en het smeden van verdere plannen, zelfs nadat de rust is teruggekeerd.

Ward Van Meensel
Ward Van Meensel
Ward Van Meensel (Lier, 2000°) is student Taal- en Letterkunde aan de KULeuven. Hij volgt buitenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen