De Duitse miljardair Hasso Plattner, oprichter van de softwaregigant SAP, heeft in een interview met de Zwitserse krant NZZ zijn zorgen geuit over de demografische veranderingen in Berlijn. Hij klaagt aan dat zijn stad volledig is overgenomen door Arabieren. Plattner stelt ook dat de Duitse bevolking een merkbaar instinct lijkt te hebben om zichzelf uit te roeien. Ondanks deze zorgen wijst hij echter de anti-immigratiepolitiek van het nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) af.
De intussen 80-jarige Plattner benadrukt in het interview de liefde voor zijn stad Berlijn, waar hij bijna heel zijn leven heeft gewoond. “Ik ben een Berlijner, maar ik ga niet meer naar Berlijn. Ik blijf in Potsdam. Het feit dat hele districten van de stad zijn overgenomen door onder andere Arabieren en dat zij hun vreemde waarden, normen en wetten openlijk beoefenen is niet goed”, zegt hij. “Achter gesloten deuren zegt iedereen dat er iets fout is gegaan.”
Hij gaat verder: “De Duitser heeft duidelijk een instinct gekweekt tot zelfvernietiging. Dit is uniek voor Duitsland, en deze attitude verzwakt het land zowel economisch als internationaal.” Plattner behoort tot de rijkste mensen ter wereld, met een geschat vermogen van ongeveer 20 miljard euro. Zijn kritiek sluit aan bij de algemene gevoelens van de Duitse bevolking. Ongeveer 65 procent is het niet eens met het huidige migratiebeleid van de links-liberale regering onder bondskanselier Olaf Scholz (SPD).
AfD
Ondanks deze kritiek verzet Plattner zich tegen de Duits-nationalistische partij AfD. Hij vreest dat de huidige anti-AfD-protesten en het anti-immigratiesentiment de partij alleen maar zullen versterken. Ook is hij geen voorstander van het verbannen van de partij. “De sprong van 33 naar 50 procent in de peilingen kan snel gemaakt worden in een crisis”, aldus de multimiljardair.
AfD ontvangt steun van andere Duitse miljardairs, waaronder Theo Müller, die een monopolie heeft op veel Duitse voedingsmiddelen. Toen de steun van Müller voor AfD bekend werd, lanceerde links een boycot van zijn producten. De aanhoudende protesten tegen de partij worden ook nog steeds aangewakkerd door de regering van Scholz. Ondanks dat blijft de partij stabiel in de peilingen.