22.2 C
Brussel

Drievoudig olympiër: “Laffe instanties laten vrouwen concurreren met transgenders”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Berichten omtrent transgenders die records in de vrouwensport verpulveren zijn schering en inslag. Verbazen mag dit niet, daar ze als biologische mannen een navenant fysiek voordeel hebben ten opzichte van de vrouwen. Drievoudig zilveren medaillist WK wielrennen en olympiër Inga Thompson, één van de meest uitgesproken stemmen die opkomt voor atletes en pleit voor een gescheiden competitie voor transvrouwen, gaf hieromtrent een interview aan Doorbraak.

De Amerikaanse ex-wielrenster omschrijft het toelaten van transgenders in de vrouwensport als een achteruitgang. “Vrouwen verliezen de kans om eerlijk aan competitie te doen”, zegt Thompson in Doorbraak. “Er zijn inmiddels meer dan twintig wetenschappelijke studies verschenen die aantonen dat vrouwen niet eerlijk hun kansen kunnen verdedigen.”

De Internationale Wielerunie laat transgenders met een maximaal testosterongehalte van 2,5 nanomol per liter toe om deel te nemen in de vrouwencategorie. Volgens hen wordt zo de wetenschap gevolgd. Het is nochtans zo dat de wetenschap aantoont dat mannen die na de leeftijd van twaalf jaar transitioneren een onmiskenbaar voordeel genieten ten opzichte van biologische vrouwen. “Velen van ons hebben geprobeerd om met de Internationale Wielerunie een gesprek aan te gaan. Ze vermijden alle mogelijke gesprekken”, klinkt het bij de ex-wielrenster.

Transgenders laten meedoen in vrouwencompetitie is “genderdoping”

Volgens Thompson zou de overheid “vrouwen moeten beschermen” in de competitie. Transgender vrouwen “als atleet in aanmerking laten komen voor een categorie waar ze nooit voor gekwalificeerd waren: dat gaat in tegen alle aspecten van eerlijkheid en de strijd tegen doping”. “Wij noemen dat genderdoping”, haalt de Amerikaanse atlete uit.

De atlete haalt aan dat het niet enkel een zaak van oneerlijke competitie is, maar ook een verhoogd risico op fysieke schade met zich meebrengt. “Zeker in contactsporten. In het boksen en andere gevechtssporten zouden mannen bij hun uithalen 160% meer ‘power’ kunnen zetten.”

Lees hier het volledige interview: 

Inga Thompson: ‘Laffe instanties laten vrouwen concurreren met transgenders’

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen