Alsmaar meer Turken doen een asielaanvraag in België. Dat blijkt uit cijfers die De Standaard opvroeg aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Naar verluidt omwille van de economische en politieke situatie in hun nochtans stabiele en veilige thuisland. “Driekwart van de jongeren wil ontsnappen aan het Erdogan-regime”, klinkt het in De Standaard.
Het aantal Turken dat via een asielprocedure naar België komt, is vorig jaar gestegen van 671 naar 1.721. Tevens gaan de cijfers voor economische migratie omhoog: van 660 naar 1.243 in 2022. Ook zou het aantal onderzoekers dat naar hier komt, verdubbeld zijn: van 14 in 2021 naar 30 in 2022. In 2021 kregen 374 Turken een erkenning, terwijl het er in 2022 reeds 546 waren. “Wellicht zijn nog veel dossiers in behandeling”, geef Paulien Blondeel van de Dienst Vreemdelingenzaken mee aan De Standaard.
Economische belangen spelen meest, zegt Padem
Gulce Padem, die zeven jaar geleden naar hier kwam, stelt in een interview aan De Standaard dat de meerderheid van de jongeren wil ontsnappen aan het Erdogan-regime. Bijna al haar vrienden zijn ondertussen naar Europa getrokken. Turks president Recep “Erdogan kan de jongeren niet meer wijsmaken dat Turkije beter is dan Europa”, aldus Padem. “De economische situatie is in korte tijd nog slechter geworden. Jongeren hebben nu helemaal geen zekerheid meer over hun toekomst in Turkije. Vijf jaar geleden konden ze nog een kot betalen, nu niet meer. Ook financiële steun van hun ouders is niet voldoende om hen te laten voortstuderen.”
De getuigenis maakt echter duidelijk dat het vooral economische motieven zijn die spelen. Vanzelfsprekend is de EU welvarender dan Turkije en dat zal in de nabije toekomst ook zo blijven. Bovendien blijkt uit een analyse van Ipsos Turkey dat, bij de vorige presidentsverkiezingen in 2018, Erdogan ook bij de jongere generatie een meerderheid wist te behalen. Van de 18- tot 29-jarige Turken, stemde nog steeds de helft op Erdogan. Of dit aantal zo significant zal dalen bij de komende verkiezing, is de vraag. Het is wel een feit dat Erdogan momenteel een kleine achterstand kent in de peilingen.
“Ook voor Turkije een slecht idee”
De emigratie kan daarenboven slechte gevolgen hebben voor Turkije zelf. “Een braindrain van Turken naar Europa is een slechte zaak voor Turkije en dus ook voor Europa”, aldus Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) aan V-NIEUWS. “Want het zal Turkije verder doen achteruitgaan en dus nog meer migratiestromen van Turkije naar Europa en naar België op gang brengen”.
En er zijn ook maatschappelijke problemen die gepaard gaan met de emigratie. “Nu reeds zijn er in dit land parallelle samenlevingen en een vijfde colonne van Turkse moslims”, gaat van Rooy verder. “Bovendien zijn er op ons grondgebied vaak grote spanningen en zelfs geweld tussen Turken en Koerden, tussen aanhangers van Erdogan en tegenstanders van Erdogan en tussen soennitische moslims en niet-soennieten of niet-moslims.”