9.7 C
Brussel

Dreigingsmeldingen bij ons vervijfvoudigd sinds Hamas-aanslag

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinds de grootschalige aanslag door Hamas in Zuid-Israël op 7 oktober zijn de terreurdreigementen bij ons vervijfvoudigd. Het gaat om 69 terreurdreigementen in dus enkele weken tijd. 39 hiervan heeft een directe link met het Israëlisch-Palestijns conflict en bijna allen zijn islamistisch van aard. Dat meldt HLN.

Op 7 oktober organiseerde Hamas een grootschalige aanslag jegens Israëlische burgerdoelwitten. Vele honderden mensen lieten het leven. De aanslag en de oorlog die volgde zorgden voor een golf van pro-Palestijnse protesten én aanslagen in Europa en bij ons. Ook het aantal terreurdreigementen ging fel omhoog. Zo wordt duidelijk dat buitenlandse conflicten in aanzienbare mate zijn geïmporteerd.

Meeste terreurdreigingen van islamistische aard

Tussen 7 oktober en 15 november 2023 waren er zo 69 terreurdreigementen in België. Dat zijn er véél meer dan in dezelfde periode in 2022 toen er 12 dreigementen werden geregistreerd. Bovendien meldt OCAD dat het gaat om “een onderschatting zijn van de realiteit”, omdat niet elke dreiging of incident gemeld wordt (het zogenaamde ‘dark number’). De meeste meldingen gaan over terreurdreigementen met messen en explosieven en in mindere mate is er ook sprake van vuurwapens en brandstichting.

Belangrijk: 39 incidenten zijn rechtstreeks gelinkt zijn aan het Israëlisch-Palestijns conflict en die zijn bijna allemaal islamistische geïnspireerd. Slechts één incident had een “lichte islamofobe” insteek. Vooral Brussel (38,5%)en Antwerpen (41%) blijken getroffen: steden met grote islamitische en joodse bevolkingsgroepen.

Op 16 oktober vond ook in Brussel een effectieve aanslag plaats, toen de Tunesische illegaal en gemelde islamist Abdeslam Lassoued met een AR-15 twee Zweedse voetbalsupporters doodschoot.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen