14.7 C
Brussel

Dotaties koningshuis blijven stijgen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Daar de spilindex overschreden werd, stijgen ook de dotaties voor het koningshuis. Het Vlaams Belang eist van de koninklijke familie, in deze tijden van torenhoge inflatie en bloedrode begroting, een gebaar van solidariteit, zo valt te lezen in een mededelingIn de eerste plaats door de dotaties niet langer te indexeren”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Om de staatsfinanciën op orde te krijgen heeft men in het verleden van de werkende Vlamingen reeds meermaals een indexsprong gevaagd. Maar die logica geldt blijkbaar niet voor de familie Van Saksen-Coburg.”

Het koningshuis heeft geen last van de stijgende prijzen. Zo krijgt oud-koning Albert door de indexatie maar liefst 91.000 euro meer dan in 2022. In 2022 kreeg de koninklijke familie ook al een verhoging van 180.000 euro. Bij de begrotingscontrole nu, komt er 1.120.000 euro bovenop. “De Belgische monarchie, inclusief de kosten voor het onderhoud van de koninklijke paleizen, allerhande reiskosten en de kosten voor de beveiliging, kost ons in 2023 ruim 42 miljoen”, aldus het Kamerlid. “Dat is één miljoen driehonderdduizend euro meer dan vorig jaar.”

Tijd voor een afschaffing

“De eerste Belgische koning behoorde tot de verarmde Duitse adel”, vervolgt Vermeersch. “Bijna twee eeuwen later hoeft de familie Van Saksen-Coburg zich financieel geen zorgen meer te maken dankzij de belastingbetaler. Naast de dotatie voor de koning, voor een bedrag van ruim 14 miljoen euro in 2023, krijgen ook de vroegere koning en de prinsen een dotatie. Samen goed voor nog eens bijna twee miljoen euro.” België is dan ook één van de weinige koninkrijken waar de hele familie leeft van de belastingbetaler.

“Met een prijskaartje van ruim 42 miljoen euro is het Belgisch koningshuis een pak duurder dan de meeste monarchieën. In landen als Denemarken, Zweden of Spanje kost het koningshuis ruim de helft minder”, besluit Vermeersch. “Het is dan ook hoog tijd om deze geldverslindende ondemocratische instelling af te schaffen.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen