1.9 C
Brussel

Dossier Vandecasteele: “een ordinaire gevangenenruil”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een mededeling stelt het Vlaams Belang dat de voorgestelde uitwisseling van de Belgische ngo-medewerker Olivier Vandecasteele, die onterecht gevangen wordt gehouden in Iran, met de Iraanse terrorist Assadolah Assadi, simpelweg neerkomt op een gevangenruil zonder enige garanties voor België.

Op 18 april trad een overbrengingsverdrag voor veroordeelde personen tussen België en Iran in werking. Dezelfde dag nog verzocht België Iran om de terugkeer van Olivier Vandecasteele. Vandecasteele zit intussen al meer dan een jaar gevangen in Iran. Iran heeft vervolgens het verdrag gebruikt om de uitlevering van Assadi te vragen. Belgisch minister van Justitie Vincent Van Quickenborne ontkent echter dat er sprake is van een gevangenenruil.

Samyn: “Een ordinaire gevangenenruil”

“Volgens de minister [Van Quickenborne] staan de dossiers Vandecasteele en Assadi los van elkaar en voorziet het verdrag niet in een ruil”, aldus Kamerlid voor het Vlaams Belang Ellen Samyn. “Maar regeringen die dit soort uitleveringsdeals met Iran sluiten, ontkennen altijd dat het gaat om een gevangenenruil. In de zaak van de Brit Richard Ratcliff, waarvan de echtgenote zes jaar in Iran vastzat, betaalde het Verenigd Koninkrijk prompt een achterstallige schuld van 450 miljoen euro.” Samyn vatte het standpunt van het Vlaams Belang samen op Twitter:

Niet zo eenvoudig als Vivaldi denkt

“Het Iraanse ministerie verklaarde dat er nu ‘gauw’ een ‘ruil‘ kan plaatsvinden”, zegt Samyn. “Een ordinaire gevangenenruil dus. Zonder dat we de garantie hebben dat Assadi geen gevaar meer zal vormen voor de nationale én Europese veiligheid, noch dat Vandecasteele effectief naar België zal terugkeren.”

Het lijkt er in ieder geval niet op dat België Assadi snel naar Iran kan overbrengen. Volgens Samyn verplicht het Grondwettelijk Hof de Belgische overheid om de slachtoffergroepen, waaronder Iraanse oppositiebewegingen in Europa, te informeren als ze Assadi willen uitleveren. Deze groepen zullen dan naar de rechtbank stappen, waardoor het dossier opnieuw vast komt te zitten.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen