21.4 C
Brussel

Doornaert: “Walen hebben nooit begrip getoond voor klachten van Vlamingen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een interview met Business AM was voormalig journaliste en columnist Mia Doornaert vlijmscherp voor de Waalse PS. Ze verduidelijkte een eerder geschreven opiniestuk waarin ze stelde dat Wallonië ingaat tegen de Europese trend van het wegdeemsteren van socialistische partijen. “Omdat de PS zich links noemt, wordt daar geen nationalistisch etiket op geplaatst”, klinkt het.

Volgens Doornaert zien we in Wallonië geen ‘verrechtsing’ omdat er geen ruimte is voor populistische partijen om te groeien. Zij stelt dat de PS die rol reeds vervult als zuiver wallingante partij. “Wallonië heeft een soort superioriteitsgevoel. In Frankrijk, Nederland en Vlaanderen komen wat zij noemen populistische partijen of zelfs het fascisme op.”

Wallonië klopt zichzelf op de borst als “geweldige democratische regio”, stelt de voormalige journaliste. “Wallonië vindt dat het dat niet heeft. Maar dat is onzin, dat hebben zij ook. Omdat de PS zich links noemt, wordt daar geen nationalistisch etiket op geplaatst.”

“Wallonië heeft, in tegenstelling tot Vlaanderen, niet moeten vechten voor de erkenning van zijn taal, want die taal domineerde heel België. De Walen hebben nooit begrip getoond voor de klachten van de Vlamingen. Elke Vlaamse eis voor erkenning van hun taal kwam daar als agressie over”, verdedigt Doornaert haar standpunt.

“Als je links bent, ben je goed. Als je rechts bent, ben je altijd verdacht”

“Alles wat beslist wordt, wordt door de PS bekeken, puur vanuit het oog van wat is er goed voor Wallonië en dus de PS. De PS was daarvoor berucht. Ook toen ze een premier had”, vervolgt de columniste. “Alle grote Europese dossiers die over centen gingen, dat kon niet meer zoals vroeger soms gemakkelijk geregeld worden tussen Europese ambtenaren en de Belgische kanselarij. Dat moest allemaal eerst naar de studiedienst van de PS.”

“Het is makkelijk om populistisch te zijn als je het gevoel hebt dat het geld aan de bomen groeit, en dat de Vlamingen het wel zullen opbrengen. [PS-voorzitter] Paul Magnette heeft een zogenaamd grapje gemaakt dat absoluut op een heel dom moment kwam: “de Walen leven graag goed en de Vlamingen kiezen ervoor om hard te werken”.”

Doornaert besluit dat Wallonië geen nood heeft aan een nationalistische partij, omdat die er al is. “Als je links bent, ben je goed. Als je rechts bent, ben je altijd verdacht”, verklaart ze het uitblijven van de nationalistische benoeming van de PS.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen