6.6 C
Brussel

Door Vivaldi geselecteerde relanceprojecten helpen economie niet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Niet alleen krijgt België veel minder geld van het Europese herstelfonds dan het erin steekt, de federale Vivaldi-regering slaagt er ook niet in de nodige hervormingen uit te voeren om zelfs maar de uitbetaling van de eerste schijf te verkrijgen. Het Vlaams Belang hekelt de incompetentie van de regering in een mededeling.

De bedoeling van het Europees herstelfonds is om overheidsinvesteringen van de Europese lidstaten te ondersteunen die hun economisch groeipotentieel bevorderen. Voornamelijk gaat het daarbij om infrastructuur, onderwijs, mobiliteit en energievoorziening. Sinds de jaren ’80 behoort België tot de Europese landen met de laagste overheidsinvesteringen, terwijl het op vlak van totale overheidsuitgaven tot de Europese top behoort.

“De meeste Europese landen slagen er dus in om meer te investeren, terwijl ze minder uitgeven dan België”, zegt Vlaams Belang-kamerlid Reccino Van Lommel. “Investeringen zijn nochtans vitaal, want ze zorgen voor een omgevingskader waarin ondernemingen geneigd zijn om te investeren en jobs te creëren. Zo kan de economie groeien en gaan we erop vooruit.”

Relanceprojecten zullen achterstand niet inhalen

Heel veel van de door Vivaldi geselecteerde relanceprojecten horen echter helemaal niet thuis onder de noemer ‘groeibevorderende investeringen’ en zullen de achterstand niet inhalen. Het lijkt Van Lommel dan ook erg twijfelachtig of ze ook maar iets zullen bijdragen aan de weerbaarheid van onze economie.

“Zo gaat er relancegeld naar hoogstaand poolonderzoek van het ijs in Antarctica, onderzoek naar de Antarctische biodiversiteit, projecten die de koloniale archieven uit Burundi, de Democratische Republiek Congo en Rwanda, samenvoegen en publiceren en zo kunnen we nog wel even doorgaan”, aldus Van Lommel. “Deze projecten staan mijlenver van het initiële doel van het herstelfonds, het versterken van de economische veerkracht.”

Investeren in sectoren van strategisch belang

Het Vlaams Belang wil dat de overheid zich focust op haar kerntaken en moet ze ervoor zorgen dat de mensen erop vooruitgaan. Daarom moeten niet-essentiële overheidsuitgaven worden ingeperkt ten voordele van nuttige overheidsinvesteringen die onze economie versterken. Daarom moet er werk gemaakt worden van investeringen in sectoren die van strategisch belang zijn, zoals de voedselproductie en de energieproductie.

“Maar met Vivaldi is goed beleid onmogelijk”, besluit het Van Lommel. “De nodige hervormingen gebeuren niet en we verliezen pakken geld aan Europa.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen