20.6 C
Brussel

Diyanet voert campagne voor Erdogan in Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Volgens minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) zijn er “geen concrete aanwijzingen” dat er in Belgische Diyanet-moskeeën campagne wordt gevoerd voor de verkiezing van Turks president Recep Erdogan. Op sociale media circuleert echter een foto waarop te zien is hoe de Limburgse afgevaardigde voor de AKP Belgische Turken ‘informeert’ over hoe ze hun stem kunnen uitbrengen voor Erdogan, zo meldt De Standaard.

“Al jaren vragen we met aandrang om de moskeeën niet te gebruiken als instrument voor de Turkse verkiezingen. (…) Dit gooit alleen maar meer olie op het vuur”, schrijft Hakan Ozcelik, voormalig medewerker van Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld), bij een – intussen verwijderde – foto van Taner Ikiz, Limburgse afgevaardigde voor de AKP, in de Diyanet-moskee in Heusden-Zolder.

“Wat in Heusden-Zolder gebeurt, is geen alleenstaand geval”, vertelt Oczelik aan De Standaard. “In de moskee wordt geregeld schaamteloos pro-Erdogan campagne gevoerd. Ze zijn militant in hun communicatie en delen flyers voor de AKP uit aan de mensen.”

Minister Somers stelde dinsdag in het Vlaams Parlement, naar aanleiding van vragen omtrent het rapport van de Vlaamse Informatie- en Screeningsdienst dat buitenlandse inmenging in de moskeeën aan het licht bracht, nochtans dat er “momenteel geen concrete aanwijzingen zijn dat er een actieve verkiezingscampagne rond de nakende Turske verkiezingen wordt georganiseerd via Turkse moskeeën”.

Diyanet faciliteert segregatie van Turken

Tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement hekelde Sam Van Rooy (Vlaams Belang) het lakse beleid van Somers. “Op dit moment kunnen zo’n 135.000 Turken in België, 75.000 onder hen in Vlaanderen, stemmen in de Turkse verkiezingen. Bij de laatste Turkse presidentsverkiezingen in 2017 stemde maar liefst 75% van de Turken in België op de islamitische tiran Erdogan”, stelt Van Rooy scherp. “In geen enkel Europees land kreeg Erdogan meer stemmen dan bij ons. Erdogan is een neo-Ottomanist die Turkije islamiseert, lak heeft aan de vrijheid van meningsuiting en niet-islamitische minderheden – waaronder christenen – onderdrukt.”

Volgens het parlementslid legt de massale opkomst voor de Turkse verkiezingen op ons grondgebied een fundamenteel integratieprobleem bloot. “Voor ons is het duidelijk: men kan niet én Vlaming én Turk zijn. Geen dubbele nationaliteit, geen moskeeën en geen Turkse verkiezingen op ons grondgebied.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen