21.4 C
Brussel

Distributiecentrum Delhaize opnieuw geblokkeerd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Werknemers van Delhaize hebben opnieuw een blokkade opgeworpen aan het distributiecentrum verse voeding van de supermarktketen in Zellik, zo staat te lezen op VRT NWS. Het personeel voert al weken actie tegen het plan van Delhaize om 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

Begin maart kondigde supermarktketen Delhaize aan dat het de 128 winkels die het nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden en het personeel bieden daar hevig verzet tegen, omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels. Daarom wordt al weken actie gevoerd, door middel van sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Sociaal overleg mocht tot nog toe niet baten.

De boodschap blijft hetzelfde

De vakbonden en het personeel willen dat de directie niet doorgaat met het plan en houden daarom al weken sluitingsacties in verschillende winkels. Een blokkade van het depot in Zellik is al meermaals opgeworpen. Deze avond wordt het depot opnieuw door een 300-tal mensen geblokkeerd. Zo willen de stakers verhinderen dat verse voeding tot in de winkels geraakt. De situatie was zodanig ernstig dat de politie moest ingeschakeld worden om de toegang vrij te maken.

“Onze boodschap blijft hetzelfde: neen aan het franchiseplan”, zo zegt Cedric Claeys van de christelijke vakbond via VRT. “Daarna kunnen we praten, maar Delhaize wil helemaal niet met ons in gesprek gaan. Enkel over punten en komma’s. Wij gaan heel de nacht door. Het is een duidelijke boodschap aan Delhaize. Het paasweekend is een belangrijk weekend dankzij hun werknemers, degenen die ze nu verwaarlozen.”

Sociaal overleg heeft nog niets opgeleverd

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) stelde op 28 maart een sociaal bemiddelaar aan om het dossier onder handen te nemen en de betrokken partijen tot een compromis te brengen. Voorlopig heeft die echter nog niets kunnen verwezenlijken.

De directie verweert zich langs haar kant met de belofte dat elke werknemer die er vandaag is zijn of haar statuut kan meenemen en dus geen loonverlies zal lijden. Ook wijst de Delhaize-top er op dat veel van de winkels in eigen beheer verlies draaien momenteel. Critici uit de politieke wereld verwijten de vakbonden dan weer om niet in te zitten met de werknemers, maar met hun invloed. Dit omdat vrijgestelde vakbondsafgevaardigden niet verplicht zijn in kleine winkels in tegenstelling tot grote bedrijven met vele honderden werknemers.

BRON:VRT NWS
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen