Vanaf 1 september mogen scholen leerkracht-specialisten aanduiden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Zij zullen gemiddeld 250 euro netto meer per maand verdienen, in ruil voor een specifieke expertise. Daarmee wil onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de dalende onderwijskwaliteit en het lerarentekort verhelpen. Echter kan het initiatief op niet bijzonder veel steun rekenen bij directeurs, onderwijsvakbonden en oppositiepartij Vlaams Belang. “Dit mandaat zet de deur open voor mogelijk misbruik en favoritisme”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).
Door de nieuwe maatregel komt er voor het eerst een differentiatie tussen leraars met eenzelfde anciënniteit en diploma. De leraar-specialist of expertleerkracht krijgen een mandaat binnen de school van minstens drie jaar en 250 euro netto meer op de maand in ruil voor een specifieke expertise. De Vlaamse regering voorziet jaarlijks dertig miljoen euro om dat te bewerkstelligen.
Wat de expertise precies is en wie er dus voor in aanmerking komt wordt lokaal beslist. “Dat hangt af van specifieke noden”, zegt minister Weyts. De schoolbesturen en lokale afspraken met de vakbonden zullen zelf moeten uitwijzen wie leraar-specialist kan worden en wie niet.
Spanningen tussen leerkrachten
De onderwijsvakbonden vrezen dat de invoering van leraar-specialisten zal leiden tot spanningen tussen leraars onderling. De vier grote onderwijsbonden waren betrokken bij de onderhandelingen over het decreet, maar hebben allemaal een ‘protocol van niet-akkoord’ afgegeven. VSOA stapte zelfs uit de onderhandelingen omdat de vakbond het gevoel had niet gehoord te worden. Volgens de vakbond moeten het lerarentekort en de oorzaken ervan ten gronde moeten worden aangepakt.
Ook directies zijn niet te spreken. “Je moet voldoende nieuw bloed aantrekken in het onderwijs. Dat doe je niet met een bonus voor leerkrachten die al minstens tien jaar meedraaien. Ik geloof niet dat dit de oplossing is voor het lerarentekort”, zegt Berlina Willaert, directeur van de Athena-campus centrum in Oostende, aan Het Laatste Nieuws. “Welke leerkrachten pik je eruit en waarom? Hoe ga je als directie die keuze verantwoorden?”
Pascal Onderdonk, directeur-coördinator basisonderwijs in de GO-Scholengroep Brussel zit evenzeer met vragen. “[Je zou] een bom in de lerarenkamer gooien, als je één leerkracht extra beloont. Hier is zo weinig budget voor uitgetrokken dat je als kleine school 95 procent van je team moet teleurstellen als je één leerkracht extra wil belonen.”
Misbruik en favoritisme
Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers stelt zich dezelfde vragen in een mededeling. “Dit mandaat zet de deur open voor mogelijk misbruik en favoritisme”, luidt het. “Ook is de vraag of dit echt zal helpen in het tegengaan van de vlakke loopbaan. […]”
“Met het Vlaams Belang ijveren we al langer voor een ruimer plan waar we op middellange termijn streven naar een versterking van de scholen in hun HR-beleid door adequate beleidsondersteuning en professionalisering, een hervorming van het te rigide benoemingsstelsel en een evolutie van de lesurenopdracht richting een schoolopdracht”, besluit het Limburgs Vlaams Belang-kopstuk. “Jammer dat hierin geen stappen worden gezet.”