5.9 C
Brussel

Dillen: “Gevangenispersoneel is het spuugzat”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze donderdag, tijdens de plenaire zitting van de Kamer, ondervraagt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang) Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open Vld) over de lopende acties van het gevangenispersoneel. Zij pleit hierbij voor oplossingen, zowel op vlak van de overbevolking in de gevangenissen als op vlak van hun statuut, maar ook op vlak van agressie. “Ze zijn het ook spuugzat om als boksbal te dienen”, reageert Dillen voor de camera van V-NIEUWS. “Altijd maar toenemende verbale en fysieke agressie. Onaanvaardbaar.”

Dillen begrijpt de eisen van het gevangenispersoneel volledig. Haar partij heeft eerder ook expliciet steun toegezegd. “Zij zijn de overbevolking in de gevangenissen spuugzat. De kaap van 12.000 is overschreden. Ze zijn het ook spuugzat om als boksbal te dienen. Altijd maar toenemende verbale en fysieke agressie. Onaanvaardbaar”, klinkt het. “Zij vragen ook om een beter, en dan vooral om betere verloning.”

Oplossingen voor gevangenispersoneel zijn voorhanden

Volgens het Kamerlid zijn de oplossingen voorhanden. “In de eerste plaats moet de overbevolking aangepakt worden door een versneld bijbouwen van gevangenissen en het restaureren van oude gebouwen. Eveneens dienen de gedetineerden met een buitenlandse nationaliteit teruggestuurd worden naar hun landen van herkomst. Wanneer de landen van herkomst daar niet willen op ingaan, moet dit gekoppeld worden aan ontwikkelingssamenwerking.”

In de Kamer zelf krijgt de minister het stevig te ongelden. “U mag dan wel verklaren begrip te hebben voor de vakbondsacties, met dit begrip alleen zijn ze niets”, wierp Dillen de minister tegen. “In plaats van pralines te laten bezorgen aan cipiers als ze in elkaar worden geslagen, wordt het hoog tijd dat u daadwerkelijk actie onderneemt, zowel wat de overbevolking betreft als tegen de stijgende agressie als voor een fundamentele verbetering van het statuut, inclusief een betere verloning. Deze mensen verdienen dit.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen