24.2 C
Brussel

Digitalisering politie loopt in de soep

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De ganse economie digitaliseert. Ook de politie moet mee, maar dat lukt niet zo goed. Dat blijkt uit een Deloitte-audit en berichtgeving van De Tijd. Er moet veel meer centrale sturing worden geïmplementeerd om het megaproject i-Police te redden. “Die conclusie verbaast me helaas niets”, reageert Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een mededeling. En “ook uit een analyse van het Rekenhof die ik recent kon inkijken blijkt dat het i-Police-project gevaar loopt door onderfinanciering”.

De digitale omwenteling van de politie loopt helemaal mank. Nochtans is die evolutie wel belangrijk. Criminelen handelen meer op globaal niveau en veel meer via digitale wegen. De politie kan dus niet achterblijven. Daar dient het megaproject i-Police voor; een investering van 300 miljoen die de Belgische politie een van de meest geavanceerde diensten in Europa moet maken. I-Police zou 80 applicaties en toepassingen vervangen die de politie nu gebruikt.

Digitalisering politie of rommelboeltje? Amper interne controle, misbruik en gebrek aan centrale coördinatie schering en inslag

Maar de grote slimme databank komt maar niet van de grond. “Actie op korte termijn is onontbeerlijk om van i-Police en de verdere digitalisering van de politie een succes te maken”, staat te lezen in het Deloitte-rapport. Er is een gebrek aan interne controle op hoe politiepersoneel de databank gebruikt en invult. Misbruik is het gevolg. En bovenal slaagt de Directie van de politionele informatie en de ICT-middelen (DRI) er niet in om het informatiebeheer, de informatieprocessen en de ICT-projecten op elkaar af te stemmen. “Er is duidelijk nood aan een visie, een strategie en eenduidige richtlijnen.”

“Dit gebrek aan strategie is op korte termijn de tweede gele kaart die [binnenlandminister Annelies] Verlinden [(cd&v)] voor het i-Police project te zien krijgt, dus dit zou voor haar nu toch een teken aan de wand moeten zijn”, stelt Depoortere dan ook. “De rol van de DRI blijkt niet goed afgebakend, waardoor [die dienst] zich moeilijk kan concentreren op kerntaken zoals i-Police en andere IT-platformen.”

Depoortere waarschuwt tot slot voor onderfinanciering van i-Police, net zoals het Rekenhof al deed.

BRON:De Tijd
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen