14.7 C
Brussel

Dewinter krijgt gelijk na rel rond Vlaamse vlag in parlement

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft gelijk gekregen na de rel vorige week in het parlement over de Vlaamse vlag. Bij afwezigheid van voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) had Dewinter die vlag op het voorzitterspodium geplaatst, conform met waar andere parlementen in het buitenland hun nationale vlag plaatsen. Dat kon echter op veel kritiek rekenen vanwege Vooruit en PVDA, maar die bijten nu in het stof. Het Bureau van het Vlaams Parlement heeft dinsdag beslist dat de vlag mag blijven staan. Dat meldt ook HLN.

Bij de start van de plenaire zitting van het Vlaams Parlement vorige week woensdag plaatste vervangend voorzitter Filip Dewinter de vlag van de Vlaamse Gemeenschap naast het voorzittergestoelte. Er ontstond echter al snel een hetze, opgestookt door de fractieleiders van linkerkant van het parlement: Hannelore Goeman (Vooruit) en Jos D’Haese (PVDA). “Voor mij is dit een evidentie en ik laat die vlag staan waar ze staat”, reageerde Dewinter echter vastberaden.

Dewinter tevreden, maar vindt het nog altijd normaalste zaak in de wereld

De vlag bleef dan ook staan waar Dewinter ze had geplaatst, maar het Uitgebreid Bureau zou zich er wel over buigen. Dat is nu gebeurd.

“Ik ben tevreden dat onze Vlaamse vlag daar gewoon blijft staan”, reageert Dewinter aan HLN. “Dat er voor linkse partijen ophef moet zijn rond de aanwezigheid van een Vlaamse vlag in het Vlaams Parlement tart eigenlijk al alle verbeelding. Beschouwt u het gerust als de belangrijkste verwezenlijking in mijn carrière van 35 jaar”, klonk het nog lachend.

Het lijkt mij een evidentie dat wij in het Vlaams Parlement de officiële Vlaamse Leeuw laten zien”, zei Dewinter nog over de kwestie vorige week. “Dat lijkt mij geen enkel probleem, wel integendeel. Ik heb vele jaren in Belgische parlementen meegemaakt waar wij als Vlaamse Raad en ook als Vlaams Parlement zetelden, en toen was daar altijd het nationaal symbool van ons land, zijnde een leeuwenvlag, aanwezig op het spreekgestoelte van de Kamer. Waarom zou dat in het Vlaams Parlement niet kunnen?”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen