22.2 C
Brussel

Devos over Vivaldi-regering: “Zelden zo’n sombere periode meegemaakt”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Ik heb de voorbije dertig jaar zelden zo’n donkere, sombere periode meegemaakt als deze.” Dat heeft politicoloog Carl Devos (UGent) gezegd in Terzake. Hij deed de uitspraak naar aanleiding van de recente gebeurtenissen binnen de federale Vivaldi-regering, zo meldt onder meer VRT NWS

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kreeg een nieuwe klacht tegen zich vanwege vermeende zedenfeiten, Brussels staatssecretaris Pascal Smet (Vooruit) nam ontslag na het Iran-debacle en twee vicepremiers gingen elkaar fysiek te lijf. De sfeer is op z’n zachtst gezegd niet geweldig binnen de Vivaldi-regering. Carl Devos, professor politicologie aan de Ugent, spreekt zelfs over de meest sombere periode in de voorbije 30 jaar. 

Handgemeen

“Wat het incident in het kernkabinet betreft: het toont hoe dan ook aan dat de regering met een gigantisch probleem zit”, zo analyseert hij. “Als Frank Vandenbroucke gelijk heeft, en het bleef gewoon bij zijn hand op de arm van Vincent Van Quickenborne, is het opvallend dat de liberalen er toch zo’n groot punt van maken.” 

Vandenbroucke lijkt dan ook niet de gehele waarheid te spreken, wat onder meer blijkt uit de bemiddelaar die door premier Alexander De Croo werd aangesteld. Die laatste lijkt de controle over zijn regering volledig te zijn kwijtgeraakt.  “Dat bleek eerder deze week al het geval te zijn”, zegt Devos. “Hij kreeg alleen maar applaus van zijn eigen partij op de meerderheidsbanken toen hij zei dat het incident met Lahbib afgesloten was.” 

Dieptepunt

Devos vindt dat de Vivaldi-regering een nieuw dieptepunt heeft bereikt. “Als ze [Vivaldi] niet valt, denk ik dat dit alles toch bijzondere diepe littekens zal nalaten”, besluit hij. “Er zullen nog meer rekeningen worden geopend. Ik durf te betwijfelen of deze regering na de voorbije dagen nog zeer slagkrachtig kan zijn.”

Ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is het geknoei van de Vivaldi-regering grondig beu. “Liegen, wanbestuur en nu zelfs ministers die elkaar fysiek vastgrijpen tijdens de vergadering van het kernkabinet… Wat gaan we nog meemaken met circus Vivaldi?”, zo klonk het gisteren op Twitter. Van Grieken is van oordeel dat de traditionele partijen de eer beter aan zichzelf houden en opstappen. “Waar zijn jullie mee bezig? Stop er toch gewoon mee en laat de kiezer zijn oordeel maar vellen over deze vaudeville!”

BRON:VRT NWS
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen