“Het is misschien niet aantrekkelijk, maar wel hoogstnoodzakelijk”. Dat is de duidelijke visie van Ortwin Depoortere (Vlaams Belang), de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken, Veiligheid, Migratie en Bestuurszaken, over de drugsoorlog in Antwerpen en Brussel in PAL. “We hebben geen andere keuze. Of moeten we de drugsmaffia, die vandaag al in het wilde weg schiet, laten doen? Er moet maar weer eens een onschuldig slachtoffer vallen.”
Afgelopen weken waren bepaalde buurten in Anderlecht een oorlogszone. Ortwin Depoortere, een veteraan bij het Vlaams Belang en Kamerlid, is strijdvaardig. “Er is een territoriumoorlog bezig tussen die verschillende clans”, maar we moeten die ondanks de vele doden en gewonden niet laten winnen.
Geen taboe
Een eerste stap draait rond het taboe wegwerken over de “gelijkaardige etnische afkomst van het personeel van die drugsmaffia”, aldus Depoortere. “Het mag niet gezegd worden, terwijl het wel een deel van het probleem is. We kunnen niets anders dan vaststellen dat de meeste drugscriminelen van allochtone afkomst zijn. Dat moet een deel zijn van de analyse, anders kan je de problemen niet oplossen.”
En ook het grote reservoir aan illegalen werkt als een soort VDAB voor de drugsbendes, zei Brussels korpschef Jurgen De Landsheer vorig jaar en bevestigt Depoortere nu ook in PAL. “Men schat het aantal mensen dat hier zonder papieren rondloopt op een honderdduizendtal. Als je de drugsproblematiek wil oplossen, moet je ook daarnaar kijken. Niet enkel politioneel, maar ook justitieel en op vlak van asiel en migratie.”
Drugsbendes fysiek bekampen en financieel
Er moet volgens Depoortere een harde aanpak komen op straat van de criminelen. “Tot mijn verbijstering las ik dat minister van Justitie Annelies Verlinden (cd&v) zegt dat de politie niet moet terugschieten op drugscriminelen”, vervolgt Depoortere. “Dat vraag ik mij af in wat voor samenleving we terechtkomen. De criminelen schieten vandaag al in het wilde rond op klaarlichte dag. Wij willen uiteraard die harde aanpak wél! Het is volledig absurd om de drugsmaffia zijn gang te laten gaan.”
Anderzijds: “Follow the money”, besluit Depoortere. “Wanneer het kan, moeten we zaken die zich schuldig maken aan witwaspraktijken sluiten. Dat is een werk van lange adem en een deel van de langetermijnstrategie die ik goedkeur en die zeker moet gebeuren.”
Lees het volledige interview in PAL.