Er is veel geweld tegen onze politie. Héél veel. Elke dag moeten meer dan 20 agenten klappen en verwensingen incasseren. In Het Nieuwsblad doen enkelen hun getuigenis. “Geweld tegen de politie is niet nieuw, maar lijkt […] op het terrein wel laffer te worden.” Ortwin Depoortere, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer, volgt de zaak al jaren op en legt de vinger op de wonde: “Nultolerantie is het enige antwoord. Te veel en te vaak wanen daders zich onaantastbaar.” Dat blijkt ook niet zonder reden, want slechts 1 op de 3 daders moet voor de rechter verschijnen.
Vorig jaar liet politie-inspecteur Thomas Montjoie (29) het leven na een steekpartij. Het geweld tegen agenten lijkt niet af te nemen, integendeel. En het gaat niet altijd om jihadisten of doorgewinterde gangsters die politie aanvallen. Ook worden agenten geregeld uitgedaagd en aangevallen door groepen ‘jongeren’ in Brussel, Antwerpen en andere steden. Het gaat dan vaak om bendes van allochtone jongemannen.
Keel oversnijden
Een collega van Monjoie brengt in Het Nieuwsblad zo één horrorverhaal over een man die in in de ‘quartier chaud’ van Brussel haar keel wou oversnijden in 2020. “Op dat moment ga je in overlevingsmodus”, aldus Fad. “Ik denk maar één ding: ik moet straks terug naar mijn kinderen en dus blijf ik proberen om hem te overmeesteren. Ik krijg overal klappen, maar houd stand. Het lukt hem gelukkig niet om mijn wapen af te pakken.” Uitgerekend de thans overleden Monjoie kwam Fad te hulp.
Ook agent Michael deelt schrikwekkende gebeurtenissen. Eind 2022 moesten hij en collega’s ingrijpen wegens partnergeweld. Ze moesten de geweldenaar – onder invloed – inrekenen. Na een korte schermutseling is de dader geboeid en lijkt de klus geklaard. “Tot er plots bloed vanonder mijn kogelwerende vest sijpelt”, vertelt Michael ook via het Nieuwsblad. “’Alles oké’, vraagt mijn collega. Ik voel op dat moment geen pijn, hoogstwaarschijnlijk door de adrenaline. Maar ik was neergestoken: ik had twee gapende snijwonden linksonder in mijn buik.” Michaël kon gelukkig geholpen worden na een hechting met 17 draadjes.
“Anti-politiegeweld structureel ondersteund door straffeloosheid”
Maar voor Ortwin Depoortere van het Vlaams Belang is er meer nodig dan 17 draadjes. Hij wijst op een structureel probleem dat meer anti-politiegeweld veroorzaakt. “Nauwelijks één op drie daders van geweld tegen politie moet voor de rechter”, illustreert Depoortere aan V-NIEUWS. “Die straffeloosheid zorgt natuurlijk voor meer geweld tegen onze agenten en een vicieuze cirkel”. De cijfers lijken gelijk te geven. De afgelopen jaren nam het geweld tegen politie flink toe. In 2020 stroomden er 1.351 zaken van geweld tegen agenten binnen bij de parketten. In 2021 waren dat er ineens al 2.294.
Depoortere wil daar verandering in brengen. “Bij elke vorm van fysiek geweld moet het parket de dader voor de rechtbank brengen”, aldus nog Depoortere. “Zo eenvoudig is het. De angst moet van kamp veranderen, want criminelen die niet angstig zijn, zijn aangemoedigd”. Verder vindt Depoortere en zijn partij dat de straffen voor anti-politiegeweld verhoogd dienen te worden. “Misdrijven die worden gepleegd tegen politieambtenaren moeten verplicht als een verzwarende omstandigheid worden beschouwd, zonder mogelijkheid tot voorwaardelijke invrijheidsstelling.”