13.3 C
Brussel

“Minister Demir, heb eindelijk wat vertrouwen in onze landbouwers”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Door een vraag van Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) belooft minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) haar verantwoordelijkheid op te nemen als de weersomstandigheden zo extreem zijn dat een tijdige inzaai van vanggewassen onmogelijk is. Zo meldt het Vlaams Belang.

Een koude en natte aprilmaand maakte het voor de Vlaamse landbouwers zo goed als onmogelijk hun gewassen te poten of te zaaien. Daardoor zal de oogst dit jaar vrij laat komen. Landbouwers vrezen echter voor de gevolgen. Het is namelijk verplicht om vanggewassen in te zaaien om verlies van nutriënten tegen te gaan. Meestal moet dit voor 15 september gebeuren, een datum die door de late oogst in gedrang komt.

Daarom vroeg Sintobin aan minister Demir of ze overweegt om het tijdstip van inzaaien van vanggewassen aan te passen aan de weersomstandigheden. Zij antwoordde haar verantwoordelijkheid te zullen opnemen als de weersomstandigheden zodanig extreem zijn dat tijdige inzaai van vanggewassen onmogelijk is.

“Oppositie voeren werkt”

Het Vlaams Belang is tevreden met het antwoord van de minister. “Oppositie voeren werkt”, zegt Sintobin. “Al moet de minister ook eens gaan beseffen dat het principe van kalenderboeren eenvoudigweg niet werkt. Zowel in 2021 als 2022 trok de natuur zich niets aan van de regelgeving van de Vlaamse regering. Ook dit jaar is dat niet anders.”

Hoewel Demir haar verantwoordelijkheid wil nemen, bleef ze toch het systeem van kalenderboeren verdedigen. Volgens haar is het een logisch systeem dat gebaseerd is op wetenschappelijke vaststellingen. “Pas als men het zodanig aanpast dat men ook daadwerkelijk rekening houdt met het weer tijdens een bepaalde periode, zullen onze landbouwers de juiste beslissingen op het juiste moment kunnen nemen”, besluit Sintobin. “Minister Demir, heb eindelijk wat vertrouwen in onze landbouwers.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen