14.3 C
Brussel

Demir ondersteunt ‘omgevingshandhaving’ op privédomein

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) geeft stad Genk een subsidie van 60.000 euro om overtredingen op privédomein die een negatief effect kunnen hebben op het klimaat, op te sporen. Op die manier kunnen mensen nagaan of iemand ‘ilegale’ paadjes in eigen tuin legt zonder vergunning. Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Belang Chris Janssens reageert geschokt in een mededeling. “Is Demir nu echt volkomen doorgeslagen? Laat de privé-eigendom van mensen met rust en laat ze hun tuin inrichten zoals ze zelf willen!”

De Limburgse stad Genk wil inzetten op ‘omgevingshandhaving’ op privédomein. Demir heeft al laten weten dit te willen ondersteunen door een subsidie van 60.000 euro toe te kennen. Overtredingen die in het nadeel zijn van het klimaat, kunnen dan opgespoord worden. Die overtredingen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een illegale grondwaterpomp of een niet-vergunde verharding in de tuin. “Wie een paadje in zijn tuin heeft aangelegd, zal binnenkort mogelijks de politie aan zijn of haar deur krijgen”, zegt Janssens.

Omgevingshandhaving privédomein is totalitair volgens het Vlaams Belang

Janssens vindt de regeling alvast schandalig. “Is er ook maar één iemand die gelooft dat de grondwaterstanden zich sneller zullen herstellen of dat de klimaatproblemen zullen afnemen als de overheid kan binnenkijken in privétuinen?”

Volgens het Vlaams Belang moet de Vlaamse regering van richting wijzigen. “We zullen de vrijheid van eenieder om z’n tuintje in te richten zoals je zelf wil, blijven verdedigen”, klinkt het bij de fractievoorzitter. Volgens hem is het onvoorstelbaar dat zo’n principe niet door iedereen gedragen wordt.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen