21.8 C
Brussel

Delhaize-overleg onsuccesvol: vakbonden stappen op

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Uitgerekend vandaag, de dag na de Dag van de Arbeid, mislukt de zoveelste poging tot overleg tussen Delhaize-vakbonden en de directie in de hoofdzetel van Delhaize in Zellik. Tijdens de ondernemingsraad stapten de vakbondsvertegenwoordigers op, toen de directie haar toekomstplannen wilde bespreken. Op de deelnemers van de ondernemingsraad na, ontbraken andere vakbondsvertegenwoordigers. De politie was echter talrijk vertegenwoordigd om mogelijke incidenten te vermijden. Dat meldt HLN.

BBTK-afgevaardigde Chantal Delie weigerde het toekomstplan tijdens de ondernemingsraad tussen de Delhaize-vakbonden en de directie te bespreken. De vakbonden wezen ook op het niet naleven van bepaalde CAO’s. Het gaat hierbij om winkels te vroeg openen en stagiairs gevaarlijke taken laten uitvoeren om stakingen te breken. Ook studentenarbeid bij de supermarktketen werd behandeld. Terwijl het regeerakkoord van de Vivaldi-regering belooft om “de mensen en het sociaal weefsel te beschermen”, zouden volgens blauwe bond ACLVB de veiligheid en het welzijn van studenten op het spel worden gezet bij Delhaize.

Het overleg mondde in elk geval uit in een mislukking.

“De werknemers hebben in de eerste plaats nood aan duidelijkheid”

Het Vlaams Belang betuigde eerder al solidariteit met de werknemers van de verschillende Delhaize-winkels. “De werknemers hebben in de eerste plaats nood aan duidelijkheid”, zo klonk het bij Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot (Vlaams Belang). Ze benadrukt dat de werkende mensen de dupe zijn van dit machtsspel. “De onzekerheid die leeft bij het personeel is niet te onderschatten.”

Het is momenteel in elk geval onduidelijk hoeveel vergaderingen er nog nodig zullen zijn voordat er eindelijk een akkoord bereikt wordt tussen de vakbonden en de directie van Delhaize.

BRON:HLN
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen