6.2 C
Brussel

Defensieminister wil marine-eenheid stationeren in Charleroi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) wil een nieuwe marine-eenheid stationeren in Charleroi. Dat meldt Het Nieuwsblad. Hoewel voor sommigen de beslissing niet helemaal onlogisch lijkt, valt vooral op dat de minister een stad in haar eigen provincie uitkiest als stationeringslocatie en uitgerekend PS-voorzitter Paul Magnette er de plak zwaait.

Een stad als Charleroi, die wel bijzonder ver van de kust gelegen is, lijkt niet de beste plaats te zijn om een marine-eenheid te stationeren. Toch denkt minister van Defensie Ludovine Dedonder eraan de Waalse stad juist daarvoor te gebruiken. Het gaat bovendien om 230 marine-fuseliers die moeten instaan voor de bescherming van onze (kust)havens.

“Marine-fuseliers zijn geen matrozen”, zegt Defensie-expert Sven Biscop (UGent). “Het zijn eigenlijk infanteristen met een oriëntatie op het water. Daarom moeten ze niet per se aan de kust gestationeerd worden.”

Zelfveroorzaakte werkloosheid remediëren

Naast het feit dat de eenheid, die de bescherming van onze havens als hoofddoel heeft, niet gestationeerd wordt in een Vlaamse havenstad, valt het ook op dat er uitgerekend voor Charleroi wordt gekozen als locatie. Niet alleen bevindt de stad zich in de provincie waaruit Dedonder zelf afkomstig is, maar is PS-voorzitter Paul Magnette er burgemeester.

Volgens Biscop werd vooral voor Charleroi gekozen uit rekruteringsoverwegingen. “Belgen hebben een baksteen in de maag. Ze verhuizen niet gauw voor een nieuwe job”, zegt hij. Gezien de werkloosheidsgraad in Charleroi torenhoog is, zullen kandidaat-mariniers er in overvloed te vinden zijn. Vooral Walen zullen aldus de rangen van de nieuwe eenheid vervoegen. Op die manier lijkt de PS, althans deels, het zelfveroorzaakte werkloosheidsprobleem in Charleroi te willen oplossen.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen