6.2 C
Brussel

De ‘v’ in Open Vld staat voor alles behalve Vlaams

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen twee weken was Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld) niet weg te slaan uit de media. Eind vorige maand kwam Gatz in opspraak na een tweet waar hij Vlaams Belangers wegzette als ‘gespuis’. Wat later verscheen er een artikel in De Tijd waar hij samen met federaal staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld) pleitte voor een bestuurlijke hervorming van Brussel. Engels moet volgens hen toegelaten worden aan de Brusselse loketten, een inbreuk op de taalwetgeving. Als er één iemand is die het nooit zal opnemen voor de Vlamingen dan is het wel Sven Gatz, zo blijkt.

Eind mei creëerde Gatz heel wat ophef. Het Vlaams Belang organiseerde op 29 mei de ‘Doe ze luisteren’-protestmeeting. Eerst werd de manifestatie verboden door Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Helaas voor hem oordeelde de Raad van State in het voordeel van de Vlaams-nationalistische partij. Gatz was daar absoluut niet mee gediend, waarna hij op Twitter het Vlaams Belang wegzette als ‘gespuis’, met een verwijzing naar een oude FDF-slogan.

Vrijdag was Gatz te gast in de afspraak. Daar had de liberale politicus geen enkele spijt over zijn verregaande uitspraken. “De boodschap is heel simpel. Ik ga niet mee in de knuffelpolitiek van het Vlaams Belang. Als die mensen met hun collaboratievlaggen willen betogen, dat ze maar doen! Ik heb mijn mening op een bloemrijke manier geuit”, stelde Gatz in De Afspraak.

De ‘v’ in Open Vld wordt ieder jaar minder relevant voor de liberalen

Maar Gatz zijn anti-Vlaamse uitspraken stoppen niet. Afgelopen week stelde hij samen met federaal staatssecretaris Alexia Bertrand (Open Vld) een plan tot de hervorming van Brussel voor. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) dat instaat voor Nederlandse cultuur- en onderwijsaangelegenheden moet volgens hen verdwijnen. De taalwet uit 1966 mag de prullenmand in. Die is er oorspronkelijk gekomen voor de Nederlandstaligen in Brussel te beschermen. Zo stelt het duo zelfs voor om Engels toe te laten aan de loketten.

Het Vlaams Belang waarschuwde er voor dat als Engels toegestaan wordt achter het loket, nieuwkomers geen reden meer hebben om zich aan te passen en onze taal te leren. Sven Gatz wil niets liever dan van Brussel een Engelstalige metropool te maken. Veel Vlaams lijkt er dan ook niet meer te zijn aan Open Vld.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen