13.6 C
Brussel

De Sutter probeert zichzelf uit de wind te zetten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) wil de kwijting van de bestuurders van bpost uitstellen “tot duidelijk wordt dat hen niets te verwijten valt in alles wat naar bovenkwam de afgelopen weken.” Dat schrijft BELGA. De minister verdedigde nochtans wekenlang de bonus aan de bestuurders. Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas gelooft dat het gaat om een afleidingsmanoeuvre. “Dit zaakje stinkt.”

Op de agenda van de jaarlijkse Algemene Vergadering van bpost, die komende woensdag plaatsvindt, stond de kwijting van de bestuurders van bpost genoteerd. De Sutter wil dat echter uitstellen. Wanneer men een kwijting verleent aan de bestuurders wil dat zeggen dat men het in een bepaalde periode gevoerde beleid goedkeurt.

“Er lopen verschillende onderzoeken binnen bpost en er worden audits opgestart daarbuiten. Ik wil eerst een algemeen beeld hebben over wie wat eventueel wist”, aldus de minister. Het lijkt haar niet meer dan logisch “dat de overheid als grootste bpost-aandeelhouder uit voorzichtigheid de kwijting van de bestuurders uitstelt.”

De Sutter wil ook een tweede punt van de agenda laten schrappen, namelijk over het nieuwe bonusbeleid voor het management van bpost. Nochtans heeft ze die bonus wekenlang verdedigd.

Vlaams Belang eist onderzoekscommissie naar bpost en De Sutter

Het lijkt er volgens tegenstanders dan ook op dat minister De Sutter zichzelf hiermee uit de wind probeert te zetten. De bpost-schandalen stapelden zich de afgelopen weken immers snel op. Ook Groen-covoorzitter Nadia Naji trachtte gisteren De Sutter fervent een hand boven het hoofd te houden in De Zevende Dag.

“Dit alles ruikt naar belangenvermenging”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling. “We hebben daarom vorige week een voorstel ingediend om een onderzoekscommissie op te richten.” Volgens Pas zijn de beslissingen van De Sutter dan ook gegrond in een poging zichzelf uit de wind te zetten. “Deze beslissing lijkt vooral de aandacht af te moeten leiden van de tsunami aan problemen die de afgelopen weken bekend raakten.”

Maar dit potentieel afleidingsmanoeuvre “zal ons er alleszins niet van weerhouden om te blijven hameren op een grondig onderzoek”, besluit Pas. “Dit zaakje stinkt en moet tot op de bodem worden uitgeklaard.”

BRON:BELGA
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen