11.5 C
Brussel

“Vlaming ligt niet wakker van stikstof, wel van toekomst landbouwers”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De stikstofcrisis heeft de politieke agenda wekenlang beroerd, maar toch blijken de meeste Vlamingen niet wakker te liggen van de problematiek. Dat blijkt onder meer uit het onderzoek ‘De Stemming’ en wordt gemeld door de VRT.  “De bevolking ligt niet wakker van de complexe stikstofmaterie, maar wel van de toekomst voor Vlaamse landbouwers”, reageert Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) via V-NIEUWS. 

De stikstofcrisis beheerste wekenlang de politieke actualiteit en bracht de Vlaamse regering aan het wankelen. Op een bepaald moment leken er zelfs blijvende barsten in de coalitie te zijn ontstaan. Toch beroert de ongetwijfeld belangrijke milieukwestie de Vlaming niet echt. De kwestie krijgt een score van 5,7 op 10, wat geïnterpreteerd kan worden als ‘noch belangrijk, noch onbelangrijk’. Ongeveer 12 procent van de deelnemers vindt de zaak geen politieke crisis waard. Onder de kiezers van N-VA is dat zelfs 27%. Dat is opmerkelijk, want het was Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die de kwestie in stroomversnelling bracht en extra olie op het vuur gooide.

Enerzijds, anderzijds

Bij cd&v denkt 13 procent dat het de moeite waard was om dwars te gaan liggen. De partij geraakt immers maar niet van haar ‘enerzijds-anderzijds-imago’ af. Een grote meerderheid van de N-VA-aanhang wijst dan ook de cd&v aan als dwarsligger in het dossier. 35% van de cd&v-aanhang kijkt dan weer naar de N-VA als grote boosdoener. Wanneer alle kiezers in rekening worden gebracht, wijst 36% de cd&v aan als hoofdverantwoordelijke voor de politieke crisis. 

Die crisis lokte in Brussel een grote boerenbetoging uit. Veel landbouwers reden met hun tractoren naar de hoofdstad om respect te eisen voor hun baan en hun toekomst. De demonstranten konden op steun rekenen vanuit het Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken reed zelfs mee met de protestcolonnes. De betoging kon echter niet rekenen op steun vanuit de gehele meerderheid, want niet veel later keerde de cd&v haar kar en ging ze toch akkoord met de stikstofdeal

Sintobin: bevolking ligt wel wakker van toekomst van onze boeren

Dan rest nog de vraag welke partij het meest geprofiteerd heeft van de extra media-aandacht. 23% van de ondervraagden kiest hier voor cd&v. Opvallend voor een partij die de afgelopen jaren consequent grossierde in grijsheid. Het zogenaamde verzet van de christendemocraten tegen de stikstofplannen van Demir heeft de partij in de kijker gespeeld. Maar electoraal loont dat vooralsnog niet. De N-VA heeft dan weer punten gescoord met de onverzettelijkheid van minister Demir. 

Voor Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) is het duidelijk: “De bevolking ligt niet wakker van de complexe stikstofmaterie, maar wel van de toekomst voor Vlaamse landbouwers”, klinkt het. “Bovendien is het niet duidelijk op welke manier de vragen gesteld zijn. Moest men de burger vragen of hij voor of tegen de landbouw is, dan denk ik dat het antwoord duidelijk zal zijn.”

BRON:VRT
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen