13.8 C
Brussel

De ruk naar rechts in de Spaanse verkiezingen: een overzicht

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Eind vorige maand vonden er in Spanje regionale en lokale verkiezingen plaats. In een eerder artikel van V-NIEUWS bleek dat conservatieven en nationalisten een sterke winst geboekt hebben. Een dag later kondigde de socialistische premier Pedro Sánchez nieuwe verkiezingen aan. Hoe zit het nu eigenlijk met die ruk naar rechts in de Spaanse verkiezingen?

De Spaanse gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden op zondag 28 mei 2023. Naast de zetels in de gemeenteraden stonden ook 1.038 zetels in de verschillende provinciale deputaties op het spel. De verkiezingen werden gelijktijdig gehouden met regionale verkiezingen in twaalf autonome gemeenschappen.

Partido Popular en Vox: de winnaars van de Spaanse verkiezingen

De grote winnaars van de Spaanse verkiezingen waren de christelijk-conservatieve Partido Popular (PP) en de nationaal-conservatieve Vox. De PP kreeg 31,5% van de stemmen en kon daardoor meer dan 23.000 gemeenteraadsleden leveren over heel Spanje. De conservatieve partij neemt hierdoor de macht over in heel wat belangrijke Spaanse steden. Onder andere Granada en Murcia, die eerst in handen waren van de socialisten, behoren nu de PP toe. De partij kon verder maar liefst 5 provincies op de socialisten veroveren.

De nationaal-conservatieve partij Vox van Santiago Abascal was de grootste stijger. Zij konden het aantal gemeenteraadsleden verdrievoudigen. “VOX is de snelst groeiende partij in Spanje! Dankzij de miljoenen Spanjaarden die hun vertrouwen in ons hebben gesteld. We zullen u niet teleurstellen”, tweette het partijkanaal. Ook Tom Van Grieken, voorzitter van het Vlaams Belang, feliciteerde Vox met hun overwinning.

Verkiezingsfraude

Gedurende de hele maand mei, tijdens de campagne voor de Spaanse verkiezingen, werden meerdere gevallen van stemmen kopen ontdekt in verschillende gemeenten. Het schandaal brak uit toen een toename van het stemmen per post voor de parlementsverkiezingen in Melilla werd ontdekt en veel postbezorgers werden aangevallen terwijl ze de stemmen per post vervoerden.

Op 23 mei werden tien personen gearresteerd voor hun betrokkenheid bij een poging tot grootschalige verkiezingsfraude. Onder de gearresteerden bevonden zich de schoonzoon van de leider van de Coalitie voor Melilla (CpM) en Mohamed Ahmed Al-lal, die als regionaal minister in de regering van Melilla zit. De CpM profileert zich als een sociaal-democratische partij die vecht voor de rechten van moslims en berbers in Melilla. Ook politici van andere partijen waren betrokken bij het schandaal.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen