Vele maanden gingen voorbij voordat de federale regering en Engie een akkoord konden bereiken omtrent de sluiting van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Waarom duurde het zo lang? Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in het traject.
In december 2021 beslist de regering-De Croo over de definitieve sluiting van de laatste twee kerncentrales. Op basis van een evaluatie betreffende de haalbaarheid van de kernuitstap heeft de regering het voornemen om Doel 4 en Tihange 3 tegen 2025 te sluiten. Het verlies aan energie opvangen met gascentrales blijft plan A. Tegelijk is plan B, de levensduur van de kerncentrales verlengen, echter nog niet van tafel.
Even lijken de Groenen hun slag thuisgehaald te hebben. “Wij zullen de geschiedenis ingaan als de partij die de kernuitstap heeft gerealiseerd”, zegt vice-eersteminister Petra De Sutter (Groen) in een interview met De Standaard. Maar dan loopt het mis. De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in maart 2022 een bocht maakt richting verlenging van de kerncentrales.
Moeilijke onderhandelingen
Op 1 april 2022 werd aangekondigd dat het sluiten van Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar zal worden uitgesteld. Wat volgt zijn lange en harde onderhandelingen tussen de federale regering en de Franse energieleverancier Engie. Tussentijds werden kleinere akkoorden gesloten, waarvan de belangrijkste begin dit jaar gesloten werd. Engie Electrabel werd toen overtuigd om de levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 toch te beginnen voorbereiden.
De onderhandelingen bleven intussen maar aanslepen. Deadline na deadline werd overschreden zonder akkoord. Tot er dan nu toch een definitief akkoord gesloten werd. Voor de berging van het nucleair afval moet Engie 15 miljard euro opzijzetten. Dat bedrag is gebaseerd op een inschatting van het volume laag-, middel- en hoogactief afval én een inschatting van de verwerkingskosten per kubieke meter voor elk type. De totale kosten worden geschat op 10,5 miljard. Daar komt nog eens een ‘risicopremie’ van 43 procent bij, voor het geval de kosten toch hoger zouden uitvallen.
Om Doel 4 en Tihange 3 langer uit te baten zullen de overheid en Engie elk de helft betalen van veiligheidswerken die geschat worden op 1,6 tot 2 miljard euro.