14.3 C
Brussel

De Moor verdedigt illegale immigratie en noemt het ‘spontane aankomsten’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) is tevreden over haar beleid. Vorig jaar kende dit land 36.000 asielaanvragen. En in mei braken we opnieuw een record. Dit bovenop de 70.000 Oekraïners en de tienduizenden immigranten die via gezinshereniging zich in dit land vestigden. In totaal kwamen er in 2022 een duizelingwekkende 233.629 inwoners bij via immigratie. Volgens alle peilingen en onderzoeken ter zake is dat een beleid dat ingaat tegen de brede wensen van de bevolking, maar “ik wil nog steeds geloven dat er een publiek is voor politici zoals ik”. Dat zei de Moor in De Standaard. Opmerkelijk: de Moor breekt daarbij een lans voor asielaanvragen via illegale immigratie en noemt deze ‘spontane aankomsten’.

Immigratie doorbreekt alle records, en dit via alle kanalen. Onze asielopvangplaatsen zitten bomvol, waardoor gemeentes verplicht worden om asielcentra bij te plaatsen – soms zelfs tegen de vergunningsregels in. Maar ook andere kanalen zoals gezinshereniging zijn roodgloeiend. In 2022 kwamen in totaal maar liefst 233.629 inwoners erbij via immigratie, volgens StatBel. 117.085 mensen vertrokken evenwel, wat een verschil maakt van 116.544. Dat staat in schril contrast met wat de Vlaming wil. Amper 30 procent vindt dat ons land méér vluchtelingen moet opvangen.

Toch vindt Nicole de Moor, de architecte van dit nagenoeg-open-grenzen-beleid, dat ze goed werk aflevert. “Ik krijg in de media soms het verwijt dat ik niet scherp communiceer”, zo zegt ze in De Standaard. “Ik vraag mij dan altijd af wat scherp communiceren is. Is dat polariserend communiceren? Wel, dat ga ik inderdaad niet doen. En ik wil nog steeds geloven dat er een publiek is voor politici zoals ik. Ik heb het er alleen erg moeilijk mee als men zegt dat ik de mensenrechten niet ernstig neem.”

De Moor wil ‘spontane aankomsten’ behouden en verdedigt facilitatie ervan

Verder verdedigt de Moor het EU-Migratiepact en noemt ze het “een revolutie” in de positieve zin. Opmerkelijk: wanneer de DS-journalist de Moor confronteert met het feit dat het pact illegale immigratie niet ontmoedigt, bevestigt de Moor dat. Alleen noemt zij die immigratie – waarbij asielzoekers illegaal 7-9 veilige landen doorkruisen om hier asiel aan te vragen – ‘spontane aankomsten’. En de Moor pleit er ook expliciet voor om die mogelijkheid tot asiel te behouden.

Want, “ook bij spontane aankomsten zitten mensen die recht hebben op bescherming”, vindt de Moor (niettegenstaande men in nagenoeg alle gevallen de Dublinverordening overtreedt die gebiedt dat men in het eerste EU-land waar men aankomt asiel moet aanvragen). “Er zijn inderdaad politici die vinden dat we zulke spontane aankomsten helemaal niet meer moeten toelaten, maar deze Europese deal is een bewuste keuze om dat wél nog mogelijk te maken.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen