16.8 C
Brussel

De Moor wil met lokale opvang 6.600 extra asielopvangplaatsen voorzien

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Woensdagochtend bezocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) samen met Schepen van sociale zaken Gabriella De Francesco (Groen) de nieuwe lokale opvangfaciliteiten voor asielzoekers in Mechelen, dat meldt cd&v zelf. Begin maart lanceerde de federale overheid en de Moor een algemene oproep aan de lokale besturen om mee te zoeken naar opvang voor asielzoekers. De stad Mechelen, met een blauw-groen stadsbestuur, besloot zich te engageren en zeven wooneenheden aan te bieden. In totaal wil De Moor circa 6.600 opvangplaatsen extra voorzien lokaal bovenop de tienduizenden federale en volzette opvangplaatsen.

De lokale opvanginitiatieven zijn in naam kleinschalige initiatieven waarbij gemeenten zelf op zoek gaan naar opvangplaatsen voor asielzoekers. Dat kan via woningen zijn van het OCMW of het OCMW die woningen huurt bij privéeigenaars. De meeste van die initiatieven bestaan uit individuele woonplaatsen.

Mechelen voegt zich met de nieuwe locaties bij de lange lijst van steden en gemeenten met zulke plaatsen. “Als solidaire stad voorziet Mechelen al jaren in noodopvang. Toen de collectieve opvang voor asielzoekers op de site Zwartzustervest moest sluiten, zijn we volop gestart met de zoektocht naar alternatieven”, stelt Schepen De Francesco.

Staatssecretaris de Moor duwt lokale besturen naar steeds meer opvang asielzoekers

Voor dit engagement krijgen de lokale besturen nog eens financiële ondersteuning. “Opvang is natuurlijk meer dan alleen een dak bieden. We voorzien ook in de nodige begeleiding en ondersteuning van de asielzoekers. De bijkomende steun van de federale overheid is zeer welkom”, vindt De Francesco verder. Samen moeten alle lokale opvanginitiatieven instaan voor 6.585 extra plaatsen bovenop de collectieve opvangplaatsen in asielcentra van Fedasil en anderen. Daar hangt echter een stevig prijskaartje aan vast.

“We hebben het de laatste jaren aantrekkelijker gemaakt voor steden en gemeenten om zelf initiatieven te nemen”, zegt de Moor zelf. De staatssecretaris heeft beslist het kader rond de lokale opvanginitiatieven te verstevigen. Daardoor zou het in de toekomst makkelijker zijn voor steden en gemeenten om extra plaatsen te creëren en te beheren; goed voor dus circa 6.600 plaatsen. De federale opvangplaatsen nummeren intussen tegen de 35.000, die ook allemaal volzet zijn.

BRON:CD&V
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen