Vooruit-voorzitter Connor Rousseau heeft een bewogen week achter de rug. Hij raakte verwikkeld in een aantal #MeToo-beschuldigingen. Onderaan zijn alle – voorlopig nog onbewezen – aantijgingen chronologisch opgesomd.
Op 16 juni, iets meer dan een week nadat de pas herkozen partijvoorzitter besloot “even gas terug te nemen“, maakte hij in een YouTube-video zijn ‘coming out’. Daarin stelde hij “zeker op de twee te vallen”. De video was een productie van ‘Bargoens’, het productiehuis van televisiemaker Eric Goens. De timing van de video was opmerkelijk, gezien er al enkele weken (onbewezen) geruchten over Rousseau de ronde deden op sociale media.
Op Twitter was ‘#Conner’ nagenoeg dagelijks trending. Volgens politiek journaliste Isolde Van Den Eynde (HLN) was het alle hens aan dek op het hoofdkwartier van Vooruit. “Dagelijks worden ze bestookt met vragen van journalisten over geruchten die al enkele maanden de ronde doen”, zo schreef ze.
Grensoverschrijdend gedrag
De geruchten gingen onder meer over grensoverschrijdend gedrag en aanranding. Volgens BELGA liepen er twee onderzoeken naar Rousseau. Eén daarvan werd opgestart nadat DPG Media informatie over aanranding van een minderjarige had doorgespeeld aan het parket. Die zaak werd geseponeerd nadat het vermeende slachtoffer niet inging op de uitnodigingen van de politie voor een gehoor.
De tweede melding gaat eveneens over een incident met een minderjarige. Het parket van Antwerpen bevestigde dat het op 19 mei een brief heeft ontvangen met een aantal beschuldigingen jegens Rousseau. De exacte inhoud hiervan is niet gecommuniceerd en het parket liet weten dat er in eerste instantie zal onderzocht worden of er daadwerkelijk sprake was van strafbare feiten. Dit opsporingsonderzoek zou nog lopen.
“Zever in pakskes”
Op 22 juni reageerde Rousseau voor het eerst zelf op de geruchten. Tot dan toe deed hij dat via een aantal partijgenoten, zoals Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche. “Ik heb nog niets gehoord dat op iets slaat”, zei Rousseau aan VRT en VTM. “Alleen belachelijke roddels, dingen die uit hun context worden getrokken, zever in pakskes.”
“Er is één aangifte geweest waarover ik ben ondervraagd”, zo ging Rousseau verder. Hij refereerde naar een onderzoek dat het West-Vlaamse parket voerde rond ongepast gedrag op een festival. “Dat is onderzocht geweest, en geseponeerd wegens geen feiten”, aldus de Vooruit-voorzitter.
Er liep echter nog een tweede onderzoek naar Rousseau. Daarover zou de socialist naar eigen zeggen “nog niet gecontacteerd” zijn. Christine Mussche, de advocate van Rousseau, liet recent wel weten dat ook daar “volstrekt foutieve zaken” zouden zijn aangebracht.
Derde klacht
Amper één dag later – afgelopen donderdag – komt er echter opnieuw een klacht over “ernstige zedenfeiten” tegen Conner Rousseau. Deze derde melding zou gaan om een (amicale) relatie tussen Rousseau en een meerderjarige man die, volgens de melding, heel slecht zou geëindigd zijn. De klacht spreekt van “ernstige zedenfeiten”, maar strafpleiter Jorgen Van Laer wil verder niets kwijt over de specifieke aard van de vermeende misdrijven. De bal ligt in het kamp van het parket: zij moesten beslissen over een opsporingsonderzoek, een officieel gerechtelijk onderzoek of een seponering.
“Als de beschuldigingen waar zouden zijn, staat het politieke overleven van Rousseau op het spel”, analyseerde politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) later, die waarschuwde voor de toekomst van Vooruit als Rousseau zou wegvallen. “[Vooruit] heeft haar sterke opmars in de peilingen grotendeels te danken aan Rousseau”, zo zei Bouteca aan PAL NWS. “Als hij zou wegvallen, blijft er niet veel meer over van Vooruit. […] De jongeren hebben onvoldoende hun neus aan het venster gestoken om gemakkelijk te kunnen overnemen.”